Ny fond vil bekæmpe brystkræft

Hvert år konstateres der ca. 4.000 nye tilfælde af brystkræft i Danmark. Ca. en ud af 9 danske kvinder får stillet den barske diagnose i løbet af livet, og dermed er brystkræft den kræftform, der rammer flest kvinder. En ny fond vil skaffe penge, der skal gå ubeskåret til bekæmpelse af brystkræft.
Antallet af danske kvinder, der rammes af brystkræft, er stigende. Siden 1940'erne er antallet af tilfælde tredoblet, og selv hvis man tager højde for befolkningstilvæksten, så er der sket en fordobling af antallet af brystkræfttilfælde i Danmark. Hvert år dør ca. 1.250 danske kvinder af brystkræft.
Brystkræft rammer dobbelt hårdt
”Når du får brystkræft, så rammes du dobbelt hårdt. Du skal både kæmpe med en barsk sygdom, der kan slå dig ihjel, og oveni skal du prøve at bevare din kvindelighed, selvom du måske får fjernet et eller begge bryster – og i perioder er skaldet på grund af kemoterapi. Det er umådeligt hårdt”, fortæller den 37-årige sygeplejerske Kirsten Lausen, der fik konstateret en aggressiv brystkræft i sit ene bryst for tre et halvt år siden. Hun er i dag fuldstændig helbredt efter brystoperation og flere kemokure.
Kirsten Lausen sidder i bestyrelsen i en nystartet fond, CULT Fonden, der har til formål at bekæmpe brystkræft. Bestyrelsen består udelukkende af kvinder, og blandt medlemmerne er bl.a. studieværten Sara Bro, der ligesom Kirsten Lausen har været ramt af brystkræft. Se alle bestyrelsesmedlemmerne på www.cultfonden.dk
Opmærksomhed og penge
”Fonden har grundlæggende to formål”, fortæller bestyrelsesmedlem, Christina Gundgaard Pedersen, der som PH.D. studerende blandt andet forsker i kræftpatienters oplevede livskvalitet og sygdomsforløb. ”For det første skal vi skaffe penge til bekæmpelse af brystkræft. De indsamlede penge kan f.eks. gå til forskning, eller en kampagne, der får kvinder til at undersøge sig selv for brystkræft eller tilskud til en scanner på et sygehus. Alle kan søge fonden om penge via hjemmesiden www.cultfonden.dk . Undtaget er dog patienter, der søger om penge til egen behandling. For det andet skal vi skabe opmærksomhed om sygdommen, så kvinder opdager kræften så tidligt som muligt, for så er chancerne for helbredelse rigtig gode.”
Ingen administration - hver en krone går til formålet Når folkene bag CULT Fonden er overbeviste om, at deres initiativ vil få succes, så skyldes det flere ting. ”Vi har et godt og meget specifikt formål, og de indsamlede penge går udelukkende til dette formål og intet andet”, forklarer en af initiativtagerne, Brian Sørensen, der er grundlægger af den århusianske virksomhed CULT, der producerer energidrikke.
”Fonden har ingen administration. Bestyrelsen arbejder gratis, og de få udgifter og administrative opgaver, der er knyttet til fonden, betales af CULT A/S. Hver en indsamlet krone går altså direkte til bekæmpelsen af brystkræft i Danmark”, lyder der fra Brian Sørensen, der ikke selv har nogen indflydelse på, hvad fondens midler skal bruges til. Det bestemmer udelukkende bestyrelsen.
Indtægterne til fonden forventes at komme via bidrag på hjemmesiden www.cultfonden.dk, forskellige events og salg af tøj. For hver CULT™ Cola, der sælges, donerer firmaet bag den nye energi-cola 25 øre til CULT fonden. Det indsamlede beløb kan løbende følges på fondens hjemmeside og allerede nu er beløbet på mere end 120.000 kr.
http://www.cultfonden.dk

Oprentlig dato: 

2008-06-17 10:46:57 +0200