Ny vej for dansk musik

Ny vej for dansk musik
Danske kunstnere får via download i TDC PLAY hidtil usete chancer for at blive opdagede. Musikelskere kan gratis forsøge sig med et bredere udvalg af musik. Hit-jagten kan stoppe. Folk downloader nu hele albums, så lytterne får et bredt tilbud snarere end blot at lytte til første nummer på et album.
TDC har afsat et to-cifret millionbeløb i 2008 til deling mellem alle kunstnere og pladeselskaber, hvis musik er til rådighed via musikbutikken. Teleselskabets kunder kan frit vælge mellem flere end en million numre uden at tage kreditkortet frem.
Blandt leverandørerne til denne verdensnyhed indenfor musik på Internet er det danske andelsselskab DiGiDi, som sælger musik via 100+ online musikbutikker i 25 lande. DiGiDi er ejet af over 900 danske kunstnere som Wili Jønsson, Bent Fabricius-Bjerre, Tor Nørretranders og hip hop trioen KNA Connected.
- Konceptet med fri musik via TDC er meget interessant, og DiGiDi er selvfølgelig med i arrangementet, udtaler internetpioneren Henrik Leschly, der sammen med musiker Jens Rud grundlagde andelsselskabet i 2003.
- Erfaringen viser, at danskerne køber meget bredere ind, når de kan downloade enkelte musiknumre via Internet. Men TDC PLAY får selv de mindst kendte direkte adgang til et kæmpestort betalende marked, fordi de er andelshavere. Det bliver næppe en stor forretning for nye kunstnere, men jeg betragter PLAY som en fantastisk mulighed for danske kunstnere for at blive hørt, uden at de skal forære deres musik væk på MySpace og tilsvarende steder.
Alternativ distribution af musik gennem DiGiDi boomede i 2007 med over en million kroner udbetalt til danske kunstnere og mindre pladeselskaber – et beløb som forventes at vokse til 2-3 millioner i 2008. Fordelen ved dette andelsselskab er, at kunstnerne får op til 94 procent af salgssummen selv. Udviklingen i Danmark og f.eks. Apples iTunes viser, at folk gerne vil betale for musik via Internet.
- Jeg tror, at TDC med dette initiativ i virkeligheden både konverterer mange piraters downloads af musik til noget som kunstnerne får penge for og samtidig åbner teleselskabet en helt ny distributionskanal for danske musikere, mener Henrik Leschly. De eneste, kunstnerne behøver gøre for at være med, er at blive andelshavere i DiGiDi.
Initiativtager til kunstnernes distributionssystem opfordrer TDCs kunder til at opsøge de mange, gode danske navne i smalle genrer udenfor top 50, så de mange rare millioner ikke alle lander i de store udenlandske kunstneres og musikselskabers skattekister.
http://www.digidi.dk