Politi og sikringsfirma indretter tre dagligvarebutikker for at forebygge afluring af pinkoder

Helt dugfriske tal viser, at sager om tricktyveri og pinkodeafluring fortsat falder i Syd- og Sønderjyllands politikreds. I de første otte måneder af 2014 var der 102 sager med afluring af pinkode. Dette tal faldt i 2015 til kun 31 sager. Tendensen er den samme ved tricktyveri, hvor der i de første otte måneder i 2014 var 267 sager, mens der i samme periode i 2015 kun er registreret 180 sager.

-For at fastholde den positive udvikling, indgår Syd- og Sønderjyllands politi et samarbejde med et sikringsfirma samt tre lokale dagligvareforretninger. Som et tiltag til at komme pinkodeafluring til livs, vil kasselinjerne i dag i tre dagligvarebutikker – Rema 1000, Storegade 196, Esbjerg, Kvickly, Jomfrustien 40, Haderslev og Løvbjerg, H P Hanssens Gade 41, Aabenraa – blive indrettet sådan, at det fremover bliver mere sikkert for kunderne at betale og således mere besværligt for tricktyvene at aflure kundernes pinkode ved betalingsterminalerne, siger Christian Østergård fra politikredsens kriminalpræventive sekretariat.

Hvad gør forretningerne
Forretningen laver forskellige foranstaltninger, som gør det vanskeligere for en tricktyv at aflure kundens pinkode. Nye tiltag er eksempelvis:

Skiltning i butikken: ’Pas på din pinkode’
Vejledning til personale og kunder om forebyggelse af pinkodeafluring
Montering af PincodeProtection på betalingsterminaler
Fokus på placering af spejle, så en gerningsmand ikke i spejlet kan aflæse kundernes pinkodeindtastning
Opsætning af diskretionslinjer ved kasselinjerne

Diskretionslinjer er gulvmarkeringer, der opsættes ved butikkens kasseområde, så det tydeliggøres over for kunderne, at de skal holde afstand til kunden foran. Dette reducerer risikoen for pinkodeafluring, lommertyveri m.m. Hensigten er, at kasseassistenterne oplever diskretionslinjerne som en hjælp til at bede kunderne om at holde afstand. PincodeProtection er en supplerende sikringsforanstaltning, der monteres på betalingsterminalerne, så dagligvarebutikkerne reducerer muligheden for pinkodeafluring.

Bedre skiltning i butikkerne

-Vi kan se, at butikkerne generelt kan skilte bedre med deres eksisterende forebyggelse, såsom Tv-overvågning, lav kassebeholdning, overfaldsalarmer og tyverialarmer. Alt sammen forhold der er med til at skabe tryghed og forebyggelse, ligesom det signaler overfor tricktyve, at det ikke er stedet at begå kriminalitet, fortsætter Christian Østergård.

Hvad kan medarbejderen gøre?
Medarbejderne kan være opmærksomme på personer, som virker afventende i forretningen eller som ved kassen iagttager andre kunder, der er ved at betale med betalingskort. Medarbejderne kan bede personer, som står tæt på den kunde, de ekspederer, om at trække lidt tilbage. Medarbejderens kontakt til disse kunder vil gøre eventuelle tricktyve opmærksomme på, at medarbejderen har set dem og holder øje med dem. Dette vil formentlig få dem til at forlade forretningen uden at begå kriminalitet.

Syd- og Sønderjyllands politi har i samarbejde med de tre dagligvareforretninger udarbejdet en online-folder, som kort fortæller, hvad butikkens personale skal være opmærksomme på for yderligere at begrænse pinkodeafluringer.

Hvad kan kunderne gøre?

-Ud over at være opmærksom og dække over indtastning af pinkoden, så tricktyve ikke så nemt kan aflure koden, bør andre kunder altid holde respektfuld afstand til den, der betaler med betalingskortet. Den, der skal betale, kan eventuelt også trække indkøbsvognen bagved sig (fremfor foran sig) og på den måde sikre, at bagved stående personer er tvunget til at holde større afstand, slutter Christian Østergård.

Er uheldet alligevel ude så råb altid højt, hvis du opdager, der finder et tricktyveri sted mod dig eller andre. Anmeld altid tyveriet til politiet på 1-1-4 – i hastende tilfælde 1-1-2. Dernæst er det vigtigt, at du med det samme får spærret dine betalingskort. Ofte sker der en hævning af et større kontantbeløb i timerne lige efter tyveriet. Du kan ringe til Nets 24 timer i døgnet året rundt og for Dankort, Visa/Dankort og Visa Electron er telefonnummeret 4489 2929.

Har du behov for nogen at tale med efter tyveriet, så kontakt offerrådgivningen 2550 6690.