Diabetespatienter kan udskyde sprøjten og opnå vægttab med nyt lægemiddel

Oprettet 20/12/2012 – 13:59

En ny tabletbehandling kan både sænke blodsukkeret, give vægtreduktion og har gunstig indvirkning på blodtrykket. Samtidig kan den være med til at udskyde tidspunktet for, hvornår type 2-diabetikere skal igang med injektionsbehandling.
Op mod halvdelen af de 250.000 danskere, der lever med type 2-diabetes, har problemer med at stabilisere deres blodsukkerniveau og holde sygdommen under kontrol. Allan Flyvbjerg, diabetesprofessor ved Aarhus Universitet, er positiv over for de nye behandlingsalternativer. For diabetes er i voldsom vækst ikke alene i Danmark, hvor antallet af danskere diagnostiseret med diabetes er fordoblet de seneste ti år, men også globalt.
Én tablet dagligt udskyder indsprøjtning
Forxiga er en ny tabletbehandling, der indeholder lægemidlet dapagliflozin, en såkaldt SGLT2-hæmmer. Forxiga tages én gang dagligt og kan udskyde tidpunktet for, hvornår man skal starte injektionsbehandling. Hvis man som person med type 2-diabetes, ikke kan holde sygdommen på afstand alene ved at spise sundt og dyrke motion, så er næste skridt at tage medicin i tabletform for at holde blodsukkeret under kontrol. Over halvdelen af patienterne får på et tidspunkt brug for insulin eller anden injektionsbehandling.
”De fleste diabetikere frygter det øjeblik, hvor de skal begynde behandling med daglige indsprøjtninger. Så jo flere lægemidler der er tilgængelige på markedet, desto mere nuanceret kan lægerne skræddersy behandlingen til den enkelte patient og forsøge at udskyde det tidspunkt, hvor patienten har behov for indsprøjtninger. De nye behandlinger kan dog ikke helbrede, men er et godt supplement til den gængse tabletbehandling,” siger Allan Flyvbjerg.
Forxiga virker ved at sænke blodsukkeret, give vægtreduktion og sænke blodtrykket.
Kontrol er afgørende
Når man lider af type 2-diabetes, kan kroppen enten ikke udnytte hormonet insulin godt nok eller producere nok af hormonet. Insulin er med til at fjerne sukker fra blodet og deponere det i kroppen, så hvis man ikke producerer tilstrækkelige insulin, får man for høj koncentration af sukker i blodet. På lang sigt kan det give alvorlige følgesygdomme som blindhed, nyresvigt og hjertekarsygdom.
”Dårlig kontrol af type 2-diabetes øger risikoen for at udvikle følgesygdomme markant. God kontrol af sukkersygen, som at man fx holder et stabilt blodsukkerniveau og forbedrer andre faktorer såsom blodtryk, kolesterolniveau og vægt, kan til gengæld forhindre alvorlige komplikationer, som fx hjertekar-sygdomme, der er en af de hyppigste dødsårsager blandt type 2-diabetikere”, udtaler Allan Flyvbjerg.
Helt ny virkningsmekanisme
Diabeteslægemidler på markedet i dag virker i samspil med kroppens insulinproduktion. Forxiga er det første lægemiddel i den såkaldte SGLT2-klasse, der er insulinuafhængigt. Det virker i nyrerne, hvor det sørger for, at kroppens overskydende sukker ikke sendes tilbage i blodet, og lejrer sig som fedt på kroppen, men i stedet bliver tisset ud.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *