Flere højtuddannede skal i arbejde i nordjyske virksomheder

Oprettet 19/08/2011 – 13:06

Jobstrategi: Nu er det nu. Vækstforum, Aalborg Universitet og kommunerne går aktivt ind for at sikre flere højtuddannede arbejde i nordjyske virksomheder. Motivationen for erhvervslivet skal være udsigten til øget udvikling og vækst.
Sommer og eksamenstid er helt naturligt forbundet med tanker om, hvor arbejdslivet skal skydes i gang efter afsluttet uddannelse. Men i Nordjylland kommer jobbene ikke af sig selv – og det gør de jobsøgende ofte heller ikke.
Det er konklusionen i det nordjyske Vækstforum, som gennem en årrække har haft fokus på den største udfordring for den regionale erhvervsudvikling. Alt for mange unge højtuddannede går enten ledige eller flytter væk fra regionen for at finde job. Og samtidig kunne de nordjyske virksomheder få stor gavn af de kompetencer, som regionens uddannelsesinstitutioner er så gode til at udstyre de unge med.
Tidligere indsats skal udnytte det store potentiale
Både informationskampagner og flere projekter for højtuddannede og virksomheder er gennemført med succes de seneste år. Men set i forhold til det store potentiale har resultaterne alligevel ikke været tilfredsstillende. Derfor er Vækstforum og Karrierecentret på Aalborg Universitet gået sammen om et nyt stort initiativ til 13 mio. kr., der skal løbe over de kommende tre år.
Initiativet hedder Jobstrategi, og formålet er dels at øge det opsøgende arbejde over for de nordjyske virksomheder og dels at gå nye veje og styrke de højtuddannedes kendskab til og samarbejde med virksomhederne allerede tidligt i uddannelsesforløbet. Det forklarer Vækstforums formand Ulla Astman, som mener, at det nu er tid til, at virksomhederne og de højtuddannede i stigende grad selv tager fat og går sammen om at udnytte det store potentiale:
– Trods flere års arbejde og positive resultater undervejs må vi erkende, at vi stadig står overfor en stor udfordring. Derfor er vi nødt til at tænke nyt og sætte tidligere ind allerede i løbet af uddannelsen. De studerendes øjne skal åbnes for karrieremulighederne i Nordjylland. Og virksomheder skal se, at de højtuddannede har kvalifikationer med i bagagen, som kan skabe positiv forretningsudvikling og vækst, siger Ulla Astman.
Virksomhedskontakt og jobstrategi bliver del af uddannelsen
At der er behov for at styrke indsatsen og samtidig tage nye værktøjer i brug, er man helt enig i hos Karrierecentret på Aalborg Universitet. Erfaringerne viser nemlig, at det er for sent først at sætte ind, når de nyuddannede enten har stillet sig op i ledighedskøen eller har pakket flyttelæsset og sat kursen mod job andre steder i landet. Derfor hedder vejen frem på Aalborg Universitet øget virksomhedskontakt, målrettede kurser, karrieresamtaler og tilbud om personlig jobstrategi. Det forklarer Karrierecentrets leder Christian Volmer Nielsen:
– Vi vil gerne have de studerende til at sætte fokus på job-perspektivet tidligere i studietiden. Og de der ikke selv finder job umiddelbart efter afsluttet uddannelse, vil straks få tilbudt en samtale, hvor de sammen med en karrierecoach kan lægge en personlig jobstrategi. Vores mål er, at både studerende og nyuddannede i højere grad kommer i dialog med nordjyske virksomheder. Og jeg forventer, at vi på den måde kan få flere højtuddannede hurtigere i job – og gerne i Nordjylland, siger Christian Volmer Nielsen.
Aktiviteterne målrettes 9 af universitetets uddannelsesretninger, som er særligt ledighedsramte heriblandt Byggeri og Anlæg, Arkitektur og Design, Humanistisk Informatik, Politik og Administration samt Sociologi.
Indsatsen over for virksomhederne bliver også øget – særligt i regionens yderområder, hvor udfordringen er størst. Målet er, at flere virksomheder får et godt kendskab til de højtuddannedes kompetencer og ser de værdifulde muligheder for virksomheden selv. Karrierecentret vil derfor i samarbejde med de kommunale erhvervskontorer og jobcentre gennemføre mere end 400 virksomhedsbesøg, hvor virksomhederne bl.a. vil få vejledning i de forskellige tilskudsordninger, som kan gøre det nemmere at tiltrække en højtuddannet til eksempelvis Thy eller det nordlige Vendsyssel.
I Strandby vil man gerne have højtuddannede i nettet
En af de nordjyske virksomheder der ser spændende muligheder i højtuddannet arbejdskraft er Strandby Net. Virksomheden, der ligger i Strandby nord for Frederikshavn, fremstiller net til mange forskellige erhverv, bl.a. sikkerhedsnet til byggeriet og trawl til fiskeriet. Det har virksomheden og dens i dag 13 ansatte gjort godt i mere end 40 år. Men succesen og den stærke faglige tradition kan samtidig være en stopklods for at komme skridtet videre. Det forklarer direktør Lars Peter Jensen, som i 1991 overtog Strandby Net fra sin far:
– Vi er rigtig gode til det vi gør, men vi er nok også låst lidt fast af de produktionstekniske muligheder vi har i dag. Selvom vi gerne vil tænke mere ud af boksen og være på forkant med fremtiden, så er det ofte…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *