H.C. Andersen Litteraturprisen overrakt til Karl Ove Knausgård

I dag modtog Karl Ove Knausgård den prestigefyldte H.C. Andersen Litteraturprisen som den første nordiske modtager. Litteraturprisen er tidligere gået til anerkendte internationale forfattere som Paulo Coelho, J.K. Rowling, Isabel Allende, Sir Salman Rushdie og Haruki Murakami. Prisen blev overrakt til Karl Ove Knausgård d. 30. oktober 2022 ved en officiel ceremoni på Odense Rådhus.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

H.C. Andersen Litteraturprisen overrakt til Karl Ove Knausgård

I dag modtog Karl Ove Knausgård den prestigefyldte H.C. Andersen Litteraturprisen som den første nordiske modtager. Litteraturprisen er t…

HAVE Kommunikation & PR
hero image
Foto: Lars E. Andreasen

Pressemeddelelse – 30 Oktober 2022

I dag, søndag den 30. oktober, modtog Karl Ove Knausgård den prestigefyldte H.C. Andersen Litteraturprisen som den første nordiske modtager. Litteraturprisen er tidligere gået til anerkendte internationale forfattere som Paulo Coelho, J.K. Rowling, Isabel Allende, Sir Salman Rushdie, Haruki Murakami og Dame A.S. Byatt. Prisen blev overrakt til Karl Ove Knausgård den 30. oktober 2022 ved en officiel ceremoni på Odense Rådhus.

I 2020 blev det offentliggjort, at norske Karl Ove Knausgård (f. 1968), forfatteren bag den selvbiografiske romanføljeton Min Kamp (2009-11), ville modtage den prestigefyldte H.C. Andersen Litteraturprisen. Grundet corona udsatte priskomiteen selve prisoverrækkelsen til i dag, den 30. oktober 2022, hvor forfatteren var i Odense for at modtage prisen.

Foruden æren modtog Karl Ove Knausgård bronzeskulpturen The Ugly Duckling skabt af billedhugger Stine Ring Hansen, en pris på 500.000 kroner og diplomet The Beauty of the Swan.

Årets prisoverrækkelse har sendt Knausgård gennem eventyrlige Odense
Knausgård modtog H.C. Andersen Litteraturprisen, flankeret af Odenses eventyrlige rammer, og der var forberedt en festlig dag rundt i byen for forfatteren.

Dagens program startede med en forelæsning ved forfatteren selv på Odense Bibliotek sammen med lektorer i dansk litteratur Jon Helt Haarder og Adam Poulsen. Herefter fortsatte Karl Ove Knausgård til H.C. Andersens Hus, hvor der blandt andet var afsløring af en særlig mindeplade og signering i H.C. Andersens gæstebog.

Dernæst gik turen til Odense Rådhus, hvor H.C. Andersen-paraden stod klar til at tage imod Karl Ove Knausgård sammen med Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel. Herefter tog Ellen Hillingsøe over som konferencier ved den officielle ceremoni.

Anne Marie Mai er næstformand i HCA Litteraturpriskomitéen, forfatter og professor i dansk litteratur på Syddansk Universitet. Hun holdt motivationstalen for Karl Ove Knausgård, som hun rundede af med følgende ord:

“Kære Karl Ove Knausgård – hvor er det dejligt at tale til dig i dag på dansk og lytte til dit norske sprog. Vi har stærke kulturelle relationer i Norden, og mange danske læsere har slugt dine bøger på norsk straks ved udgivelsen, fordi de læser norsk – jeg tror dog nok, at de i højere grad lært det af tv-serien Skam end af dig! I al fald har mange af os ikke kunnet vente på en oversættelse: vi må bare videre i dit værk, så snart en ny bog udkommer. Du har været med til både at bringe nordisk litteratur til tårnhøj international anerkendelse og styrke et nordisk kulturfælleskab som verden af i dag har hårdt brug for. Vi håber, at du vil blive ved at være udholdende på begge områder, ligesom H.C. Andersen.”

Første nordiske modtager af H.C. Andersen Litteraturprisen
Knausgård er den første nordiske forfatter, der modtager prisen. Tidligere er den prestigefyldte litteraturpris gået til internationale anerkendte forfattere som Paulo Coelho, J.K. Rowling, Isabel Allende, Sir Salman Rushdie, Haruki Murakami og senest Dame A.S. Byatt.

Karl Ove Knausgård debuterede som skønlitterær forfatter i 1998 med romanen Ute av Verden, for hvilken han som den første debutant nogensinde modtog den norske Kritikerprisen. Ute av Verden blev i 2004 fulgt op af En tid for alt, der ligeledes blev vel modtaget i både ind- og udland. Begge romaner er siden udkommet på dansk med titlerne Ude af verden (2005) og Alting har en tid (2007).

En stærk ambassadør for nordisk litteratur
Bedst kendt er dog Knausgårds kolossale hovedværk Min Kamp, der udkom i seks bind i årene 2009-2011. Romanføljetonen blev solgt i mere end en halv million eksemplarer i hjemlandet og er siden blevet udgivet i resten af Norden og det meste af den vestlige verden, hvilket har gjort ham til en litterær rockstjerne – ikke bare i Norden, men i høj grad også i USA og England.

I Min Kamp beskriver han minutiøst og med en stærk følelsesmæssig intensitet sin opvækst og sit familieliv, hvilket blandt andet har skabt markant debat internationalt om, hvor grænsen går mellem fiktion og virkelighed. Tilbage står dog et værk, som rigtig mange har kunnet spejle sig i – både mænd og kvinder.

Siden da har Knausgård udgivet flere markante essaysamlinger, blandt andet en årstidsserie, som han skrev til sin ufødte datter. I 2019 udkom novellen Fuglene under himlen, hvor Knausgård vender tilbage til fiktionen med en stramt komponeret fortælling, der danner udgangspunkt for en teateropsætning af Henrik Ibens Peer Gynt. Novellen har fine referencer til den danske filosof Søren Kierkegaard.

Læs mere om prisen og de tidligere modtagere på www.andersen-award.com.

Med venlig hilsen
Jens Olesen
Formand for H.C. Andersen Litteraturprisens priskomité.

For yderligere information, kontakt venligst:
Anja Linnet // anja@have.dk
Sandra Nynne Jensen // sandra@have.dk


Relateret media

Pressekontakt

Anja Linnet
Anja Linnet
PRESSEKONTAKT

anja@have.dk

Sandra Nynne Jensen
Sandra Nynne Jensen
PRESSEKONTAKT

sandra@have.dk

Du modtager denne e-mail, fordi du følger HAVE Kommunikation & PR på Mynewsdesk. Hvis du vil stoppe med at modtage opdateringer fra HAVE Kommunikation & PR klikker du her. For at lære mere om, hvordan vi bruger dine personlige oplysninger, læs venligst vores Privacy Policy.For at få mere at vide om, hvordan dine personlige data bruges af ejeren af ​​det newsroom du følger, og hvordan du kan udøve dine rettigheder, læs venligst Privacy Policy Contacts

Mynewsdesk
Sendt af Mynewsdesk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *