Når boligen bliver farlig

Oprettet 13/12/2011 – 15:09

De nye skærpede grænseværdier for radon stiller både boligejere og byggevirksomheder over for nogle praktiske udfordringer, hvis kravene skal overholdes
Verdenssund­hedsorganisation WHO skærpede i 2009 grænseværdierne for den kræftfremkaldende gasart radon, som findes i den danske undergrund. Det betød, at grænseværdierne i det nye bygningsregle­ment, som trådte i kraft 1. januar 2011, også blev skærpet. Tidligere var den maksimalt tilladte koncentration af radon i en bolig 200 becquerel pr. kubikmeter luft (Bq/m3). Nu er grænsen helt nede på 100 Bq/m3 luft.
Ifølge Institut for Strålebeskyttelse under Sundhedsstyrelsen betyder de nye krav, at 65.000 boliger med et slag er gået fra at være under grænseværdien til at overskride den nye grænseværdi. Helt konkret er vur­deringen, at 285.000 boliger ligger over 200 Bq/m3 luft, mens 350.000 ligger over 100 Bq/m3.
– Radon menes at være årsag til knap 400 kræftdødsfald om året, og det skal der gøres noget ved. Derfor er det på sin plads at kra­vene skærpes. Men det er et problem for både boligejere og byggebranchen, når en bolig fra den ene dag til den anden går fra ikke at være farlig til at være farlig – uden at de tekniske retningslinjer, for hvordan kravene skal over­holdes, er på plads, siger chefkonsulent Niels Strange, Dansk Byggeri.
– Hidtil har der ikke været nogen ret­ningslinjer for, hvad boligejere i bygninger opført før de skærpede krav skal gøre for at få radonkoncentrationen nedbragt. Men Statens Byggeforskningsinstitut er på vej med nye tekniske anvisninger og åbner ef­ter årsskiftet en ny hjemmeside rettet mod private boligejere. Det er et meget positivt skridt, men fremtiden vil vise, om der brug for at gøre mere, siger Niels Strange.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *