Ny kreditbekendtgørelse redder ikke økonomisk ramte / Boligejere risikerer fortsat markante afdrag

Oprettet 02/05/2013 – 07:59

Realkreditinstitutterne er stadig påholdende med afdragsfrie lån trods ny god-skik-bekendtgørelse, der skal hjælpe danskere med økonomiske problemer, viser rundringning til realkreditinstitutterne. Boligejere, der bliver syge eller arbejdsløse, risikerer at miste afdragsfriheden på realkreditlånet og måske boligen, vurderer Ret&Råd.
Finanstilsynets nye god skik-bekendtgørelse, der er trådt i kraft den 1. maj, åbner ellers op for, at realkreditinstitutterne kan give boligejere med privatøkonomiske udfordringer en hjælpende hånd, selvom de ikke til fulde lever op til lånereglerne.
Men det er usikkert, at det kommer til at ske, viser en rundringning til landets fire største realkreditinstitutter, som Ret&Råd har foretaget.
Ingen automatisk hjælp
“Realkreditinstitutterne siger samstemmende, at de selvfølgelig vil respektere og efterleve Finanstilsynets bekendtgørelse, men samtidig fastholde retten til at kreditvurdere i alle sager. Bekendtgørelsen hjælper således ikke automatisk boligejere, der på grund af sygdom, skilsmisse, dødsfald, arbejdsløshed eller midlertidig indtægtsnedgang, har behov for en lavere ydelse for at undgå tvangsauktion. Disse boligejere bør søge økonomisk rådgivning, så de i samarbejde med deres långiver kan lægge en holdbar plan,” siger Inge Lindeer, boligrådgiver hos Ret&Råd Hinnerup, som rådgiver om finansiering i forbindelse med boligkøb.
Den nye bekendtgørelse giver realkreditinstitutternemulighed for at fravige kravet til en ny kreditvurdering, hvis økonomisk ramte ønsker at omlægge eksisterende lån til et nyt lån med f.eks. afdragsfrihed.
Realkreditinstitutter: Mulighed for afvigelse
Hos BRF Kredit svarer man, at de nye regler foreskriver, at realkreditinstituttet før udstedelsen af et rentetilpasningslån eller afdragsfrie lån, skal forholde sig til, om låntager kan honorere et fastforrentet lån med afdrag. Bedømmelsen skal ske ud fra instituttets kreditpolitik.
“BRFkredit altid er parat til at vurdere det konkrete låneforhold, hvis der opstår en ændret situation for kunderne, fx som følge af skilsmisse, arbejdsløshed o. lign. Denne vurdering foretages ud fra de konkrete forhold, herunder naturligvis i høj grad kundernes økonomiske og sociale situation og under skyldig hensyntagen til berettigede forventninger om fremtiden,” siger Steen Jul Petersen, chefjurist hos BRF Kredit.
“Som vi tolker paragraffen, siger den, at et realkreditinstitut har mulighed for at fravige reglen om, at kunden skal kunne kreditvurderes til at kunne afdrage og forrente et fastforrentet lån over 30 år, i de situationer, hvor der er tale om, at kunden har en midlertidig indtægtsnedgang, og når det sker for at afværge en tvangsauktion,” siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *