POST WAR BRITISH TEXTILES

Oprettet 17/12/2012 – 11:59

Designmuseum Danmark udstiller 17 engelske, trykte tekstiler fra 1952 til 1972, der alle tilhører en gruppe, der populært kaldes ’Post-War British Textiles’. Tekstilerne er designet i efterkrigsårene, hvor England blev et af de førende europæiske lande inden for tekstildesign med fremtrædende formgivere, hvis design var til stor inspiration for bl.a. danske tekstilkunsthåndværkere. På udstillingen vises tekstiler af navne som bl.a. Lucienne Day, Marian Mahler, Jacqueline Groag, Barbara Brown, Robert Stewart, Shirley Craven og Victor Vasarely.
Et af de mest kendte tekstiler fra 1950’erne er Lucienne Days (1917-2010) tryk ’Calyx’, der har vundet adskillige priser. Tekstilet solgte bedre end noget andet tekstil i 1950’erne, og designet blev inspiration for andre formgivere. Stilen var inspireret af abstrakt kunst, af kunstnere som Paul Klee (1879-1940), Joan Miró (1893-1983) og Alexander Calder (1898-1976).
I de svingende 1960’er kom der en ny generation af designere fra de britiske kunstskoler. Den ny bølge af tekstiler var tæt knyttet til bevægelser indenfor billedkunst og skulptur, og mange opfattede perioden som et højdepunkt i britisk tekstildesign. Fra de tidlige 1960’er indtil oliekrisen i 1973 var den generelle trend indenfor progressivt tekstiltryk de stormønstrede abstrakte og geometriske motiver. Op art med sort/hvide geometriske mønstre havde stor indflydelse på tidens tekstildesign. Op Art-stilen toppede i 1965.
Som kontrast til flere af de nye tendenser, fx op art og pop art, så man i England en genopblussen af dekorative, historiske stilelementer fra art & crafts-bevægelsen og art nouveau – en slags ’fin de siècle revival’, men på en ny måde, med andre dimensioner og i nye farver. Stilen holdt ved indtil ca. 1975. Evelyn Redgrave’s ’Cascade’ er et eksempel på stilen. Samlingen på 15 af de 17 udstillede tekstiler blev doneret til Designmuseum Danmark i efteråret 2011.
Samlingen blev doneret af Francesca Galloway, der i mange år har været en ven af museet. Francesca Galloway bor i London, hvor hun samler og handler med bl.a. tekstiler. Samlingen blev doneret til ære for en anden af Designmuseum Danmarks mangeårige venner og bestyrelsesmedlem i museet, museumsdirektør for Davids Samling , fil. dr. Kjeld von Folsach.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *