Trist dag for patienterne

Oprettet 19/12/2012 – 17:59

Mange patienter på de danske sygehuse bliver nu stillet ringere i forhold til at få hurtig behandling. Det er konsekvensen af, at regeringen i dag har vedtaget en forringelse af det udvidede frie sygehusvalg.
Kort sagt betyder den nye lovgivning, at lægerne nu skal til at opdele patienterne i et A og et B hold, så nogle beholder retten til at blive behandlet inden for en måned, mens andre får forlænget ventetiden til to måneder.
– Jeg kan godt forstå, hvis danskerne bliver bekymrede over, hvad det her kommer til at betyde for ventelisterne på sygehusene. Der er ingen tvivl om, at det er en voldsom forringelse af patienternes rettigheder, og derfor stemte vi imod forslaget. Vi mener, at alle har ret til hurtig behandling, siger Venstres sundhedsordfører Sophie Løhde.
Samtidig har regeringen i dag vedtaget den såkaldte udredningsret, som skal sikre patienterne mulighed for at få stillet en diagnose inden for en måned, hvis dette er fagligt muligt. Hensigten med forslaget er god, men desværre er forslaget reelt uden indhold, da regeringen ikke har sikret patienterne ret til at gå videre til et privathospital, hvis det offentlige sundhedsvæsen ikke kan overholde garantien.
– Det betyder jo, at der sagtens kan gå længere tid end en måned, og hvad får man så ud af den garanti? Absolut ingenting, for de kan jo ikke vælge at gå et andet sted hen og få hjælp. Det er virkelig ærgerligt, at regeringen på den måde ikke har givet udredningsretten et reelt indhold, for hensigten om hurtigere udredning er jo både god og relevant, siger Sophie Løhde.
Det udvidede frie sygehusvalg:
I folkemunde kaldes det udvidede frie sygehusvalg for behandlingsgarantien. Den betyder, at patienter har ret til at søge behandling på et privathospital, hvis det offentlige ikke kan tilbyde behandlingen efter senest 30 dages ventetid.
Siden indførelsen af behandlingsgarantien i 2002 har 570.000 danskere til og med 1. halvår af 2012 benyttet sig af adgangen til vælge den offentlige kø fra og få behandling på et privathospital på det offentliges regning.
Den erfarede ventetid på operation på de danske sygehuse faldt fra 2001 til 2011 med 36 dage fra en gennemsnitlig ventetid på 90 dage til 54 dage.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *