Uddannelse er afgørende – mænd mest usunde

Oprettet 03/05/2013 – 09:59

Også maden giver ulighed i sundhed. Lavtuddannede mænd og deres sønner spiser længst fra madrådene, viser en ny rapport om danskernes kostvaner, som DTU Fødevareinstituttet har lavet for Fødevarestyrelsen. Derfor er fødevareminister Mette Gjerskov gået sammen med bl.a. sundhedsminister Astrid Krag i et partnerskab, der skal få flere til at spise sundt og godt. Måltidspartnerskabet samler kræfterne fra bl.a. sundhedsorganisationer, fagforeninger, fødevareindustrien og detailhandlen.
Fisk, grøntsager og frugt fylder meget lidt på menuen hos mænd med korte uddannelser. De spiser nemlig længst fra de officielle kostanbefalinger, viser en ny rapport om sociale forskelle i sundhed. Derimod spiser højtuddannede kvinder tættest på anbefalingerne.
– Danskernes madvaner er skæve, både når man måler det på køn og uddannelse, og det skal vi gøre noget ved. Desværre bliver det ikke bedre, så der ligger en stor opgave foran os for at få ændret den skævhed, siger fødevareminister Mette Gjerskov
Rapporten viser også, at der er en uddannelsesmæssig skæv-vridning i sund levevis, men det skal ændres, siger sundhedsminister Astrid Krag.
– Vi skal gøre det nemmere at leve sundere og sætte fokus på at hjælpe de borgere, der spiser meget usundt. For dårlige kostvaner betyder større risiko for at blive syg, at man lettere udvikler kroniske sygdomme og i sidste ende dør tidligere. Derfor har jeg store forventninger, når måltidspartnerskabets fine og gode visioner bliver omsat til konkret handling. Med partnerskabet tager vi et vigtigt skridt på vejen til at gøre det sunde valg af mad og måltider let og attraktivt for alle, siger sundhedsministeren.
For at gøre noget ved problemet kommer Måltidspartnerskabet senere i dag med en række konkrete initiativer, der skal gøre det lettere at spise sunde og gode måltider i hverdagen. Det handler om at inspirere, give ”kærlige puf” og ikke komme med løftede pegefingre, og der vil være et særligt fokus på den del af befolkningen, der har særlige udfordringer med de sunde måltider.
-Vi skal have alle med, og vi kan se, at mændene halter bagefter, så her er der en særlig opgave. Men vi har også et øje på de helt unge, for vi ved, at de gode vaner, man får tidligt i livet, ofte varer ved. Først og fremmest drejer det sig om at gøre det sunde måltid nemt og tilgængeligt, og det gør vi med Måltidspartnerskabets handlingsplan, siger Mette Gjerskov.
Fakta om Måltidspartnerskabet:
Måltidspartnerskabet blev dannet i 2012 og tæller i dag 12 medlemmer: COOP (tidligere FDB), Danish Meat Research Institut, Teknologisk Institut, De Samvirkende købmænd, DI Fødevarer, FOA, Foreningen af Kliniske Diætister, Fødevarestyrelsen, Hjerteforeningen, HORESTA, Kost og Ernæringsforbundet, Landbrug & Fødevarer og Sundhedsstyrelsen.
Måltidspartnerskabet har fokus på lighed i sundhed på ernæringsområdet og på den del af befolkningen, der har de største udfordringer med at spise sundere. Måltidspartnerskabet samarbejder om initiativer og projekter, der kan gøre det nemt at spise sundere.
Fakta om rapporten:
Rapporten viser, at lavtuddannede mænds kost i gennemsnit indeholder 346 gram frugt og grønt per dag, mens de højtuddannede kvinders kost indeholder 658 gram.
Også når det kommer til fisk er det endnu engang mænd med kort uddannelse, der ligger længst fra de officielle anbefalinger på ca. 30-40 gram dagligt med et indtag på 19 gram om dagen.
Undersøgelsen er baseret på data fra Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet. Data er indsamlet i perioden 2005-2008 og dækker et repræsentativt udsnit af den danske befolkning i alderen 4-75 år. 1.983 voksne og 594 børn har deltaget. I syv dage har de registreret, hvad de spiser og drikker. Udover kosten er sociale forskelle i børns fysiske aktivitet og overvægt analyseret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *