Den Globale Fond tvunget til at lukke pengekassen

Oprettet 25/11/2011 – 16:08

Den Globale Fond til Bekæmpelse af Aids, Tuberkulose og Malaria har i denne uge besluttet at aflyse sin næste ansøgningsrunde på grund af manglende støtte. Det betyder at eksisterende projekter er i fare og nye tiltag bliver aflyst, på trods af at verdens regeringer har lovet at yderligere ni millioner mennesker skal i behandling inden 2015.
På grund af manglende støtte fra internationale donorer har en af verdens vigtigste finansieringsmekanismer af hiv/aids-behandling ikke råd til at gennemføre sin planlagte finansieringsrunde, som udskydes til 2013. Den akutte ressourcemangel kommer samtidig med at ny forskning viser, at behandling af hiv/aids forebygger smitte mellem partnere med op til 96 procent. Det betyder, at konsekvenserne af den aflyste støtterunde ikke kun er katastrofal i forhold til behandling, men også i forhold til forebyggelse af spredningen af hiv/aids.
”Der er en chokerende uoverensstemmelse mellem ny forskning og politiske løfter på den ene side og den finansieringsrealitet der nu rammer på den anden side”, sider Tido von Schoen-Angerer, direktør for Læger uden Grænsers Kampagne for Adgang til Medicin.
Nye hiv/aids-projekter er sat på standby, mens udviklingslande kan søge om hjælp til at dække de mest akutte behov, indtil Den Globale Fond forhåbentlig kan genoptage støtten. Meldingen kommer mindre end et halvt år efter, at FN’s højniveaumøde om hiv/aids i New York endte med et løfte om at øge antallet af mennesker med hiv/aids i behandling fra seks til 15 millioner i 2015.
Den danske regering valgte i starten af 2011 at fastfryse sit årlige bidrag til fonden på 175 millioner kroner, mens anklager om korruption i modtagerprojekterne blev undersøgt af et uafhængigt panel. Efter en gennemgribende undersøgelse, har Den Globale Fond taget vigtige tiltag for at få strammet op på sine procedurer. Læger uden Grænser opfordrer den danske regering til at følge det svenske eksempel og genoptage og øge støtten til Den Globale Fond på dette afgørende tidspunkt. Konsekvenserne af finansieringsproblemerne ramme hårdt i de lande, hvor Læger uden Grænser arbejder.
”Lande som Cameroun og Zimbabwe står overfor mangler i forhold til behandlingen af eksisterende patienter. I Malawi må man udskyde indsatsen for at få alle gravide hiv-smittede i behandling, der kan beskytte børnene mod at blive smittede med hiv og holde mødrene sunde”, fortæller medicinsk programmedarbejder i Læger uden Grænser Ann-Sophie Iuel-Brockdorff.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *