Der er penge at spare i sommerhuset – sådan kommer du i gang

Oprettet 23/04/2013 – 13:59

Når fritidshuse nu er omfattet af BoligJobordningen, vil det skabe efterspørgsel blandt virksomheder i især yderområderne, hvor sommerhusene ofte er placerede.
Det er godt nyt for både de små virksomheder og for sommerhusejerne, der kan energirenovere for langt færre penge, end de skal bruge i helårsboligen.
Det samlede energiforbrug i de godt 220.000 fritidshuse i Danmark er steget med 95 procent siden starten af 1980’erne, og et gennemsnitssommerhus har i dag et elforbrug på 3.500 kWh. Det viser den nyeste rapport på området fra Statens Byggeforskningsinstitut, der udkom i marts i år.
– Det er en meget voldsom stigning i energiforbruget. Man siger, at en gennemsnitlig dansk familie i et parcelhus har et elforbrug på 4.500 kWh på årsbasis. Stigningen hænger sammen med, at sommerhusene bliver brugt mere, har utidssvarende energiløsninger og indeholder mere luksus end tidligere som for eksempel moderne køkkener med flere apparater, spabade og lignende, siger Søren Rise, der er chefkonsulent i teknisk afdeling i TEKNIQ.
Han understreger samtidig, at energirenovering i sommerhuse adskiller sig markant fra energirenovering i et typisk parcelhus, da man typisk kan opnå meget med en mindre investering, ligesom tilbagebetalingstiden er kortere.
– Sommerhuse er typisk mindre end et parcelhus, og man kan derfor bruge en anden type varmepumpe, som er væsentligt billigere i materialeudgifter. Herudover falder energiudgiften drastisk, fordi sommerhuse meget ofte er opvarmet med elvarme, som er en af de absolut dyreste opvarmningsformer. Investeringen er altså ofte mindre end i parcelhuse, og den årlige besparelse er ofte højere, siger Søren Rise.
Søren Rise forklarer muligheden for energirenovering i sommerhuset ud fra tre forskellige modeller – an på hvor mange penge, man vil og kan investere. BoligJobordningen kan benyttes for arbejdsløn op til 15.000 kroner per person.
Den lille pakke – under 10.000 kroner:
• Isolering af varmt- og koldtvandsrør.
• Udskiftning af armaturer og lignende til vandbesparende alternativer.
• Udskiftning af vaske- og opvaskemaskine, køleskab eller lignende med energibesparende alternativer.
• Fjernstyring af el og varme, så varmen for eksempel kan tændes på vej til sommerhuset – i stedet for at varmen for eksempel står tændt i længere perioder. Dette kan dog ikke kombineres med alle løsninger.
Mellempakken – under 35.000 kroner:
• Luft-til-luft-varmepumpe. Løsningen kan bruges alene eller som supplement til elvarme eller en brændeovn. Løsningen koster mellem 16.000 og 24.000 kroner og kan kombineres med fjernstyring, så temperaturen for eksempel kan reguleres i perioder med hård frost og forebygge sprængte vandrør.
• Solfanger til opvarmning af brugsvand koster 20.000 til 35.000 kroner. Solfangeren opvarmer brugsvandet, så det ikke skal ske med for eksempel elvarme. Solfangeren har den største effekt i forårs- og sommermånederne, hvor fritidshuset bruges mest.
Den store pakke – over 35.000 kroner:
• Mindre solcelleanlæg – for eksempel på 2 kW.
• Kombinationsløsninger af ovenstående.
• Luft-til-vand-varmepumpe, der kan opvarme større sommerhuse alene eller i kombination med elvarme, brændeovn eller lignende.
• Solceller til større sommerhuse med et højt elforbrug. Solceller kan eventuelt installeres som et fællesanlæg, hvor flere sommerhusejere går sammen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *