35.000 kr. for ukorrekte oplysninger om fortrydelsesret

Oprettet 23/10/2008 – 09:30

Som udgangspunkt har en forbruger 14 dages fortrydelsesret, når han/hun handler på internettet. Ukorrekte oplysninger om denne mulighed er strafbart og koster nu en erhvervsdrivende 35.000 kr. i bøde.
En bøde på 35.000 kr. blev udfaldet af den dom, som Retten i Næstved afsagde mandag. Bøden blev givet til en detailhandelsvirksomhed, der solgte autoreservedele, og som også havde en hjemmeside, hvorfra der blev solgt varer. Baggrunden for bøden var, at der ikke var afgivet korrekte oplysninger om fortrydelsesretten i forbindelse med fjernsalg via internettet.
Retten lagde ved strafudmålingen vægt på, at der havde været tale om både en grov og oftere gentaget overtrædelse, idet indehaveren af virksomheden ikke havde reageret på Forbrugerombudsmandens henvendelser, og at de ulovlige vilkår havde fremgået af hjemmesiden siden 2004.
Den omstændighed, at indehaveren af virksomheden havde sendt henvendelserne fra Forbrugerombudsmanden videre til den person, der i sin tid havde lavet hjemmesiden, og bedt denne om at foretage de anviste ændringer – hvilket ikke skete – talte ikke i formildende retning. Indehaveren skulle have fulgt op på, at ændringerne blev foretaget.
Baggrund for sagen
Sagen er en direkte udløber af Forbrugerombudsmandens e-handelskampagne i foråret 2007, hvor over 280 hjemmesider blev undersøgt for deres oplysninger om fortrydelsesret.
I forbindelse med fortrydelsesretskampagnen konstaterede Forbrugerombudsmanden, at den pågældende virksomhed på sin hjemmeside oplyste, at der ikke var fortrydelsesret for elektroniske varer og såkaldte ”skaffevarer”.
Sådanne forbehold kan imidlertid ikke tages efter reglerne i forbrugeraftalelovens § 11, stk. 1, nr. 5. Der er også fortrydelsesret for elektroniske varer og skaffevarer, og det har internetbutikker pligt til at oplyse.
Forkerte oplysninger om fortrydelsesretten kan straffes med bøde, såfremt der er tale om en grov eller oftere gentaget overtrædelse, jf. forbrugeraftalelovens § 29, stk. 1, nr. 1.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *