Ældre patienter skal op af sengen

Oprettet 09/08/2011 – 14:07

Ældre mennesker oplever ofte mange og lange indlæggelser på hospitalet. Og tit kan det være svært for de ældre at komme i gang igen, når først de er tilbage i deres eget hjem. Men det vil et nyt forskningsprojekt nu forsøge at lave om på.
– De ældre medicinske patienter vil blive undersøgt af en fysioterapeut eller en ergoterapeut allerede i løbet af de to første døgn, hvor de er indlagt, siger Thomas Maribo, forskningsansvarlig terapeut på Aarhus Universitetshospital.
I dag bliver terapeuterne først inddraget, når patienten har været indlagt i længere tid, og der er tale om komplicerede forløb.
– Men ved at komme ind i forløbet langt tidligere, vil vi forsøge at forhindre, at de ældre patienter mister vigtige funktioner under indlæggelsen – f.eks. evnen til selv at lave mad eller gå på trapper.
Sammenhængende forløb
Projektet er resultatet af en ny samarbejdsaftale mellem Aarhus Universitetshospital, VIA University College og Aarhus Kommune.
– Vi vil gerne gøre det lettere for fru Olsen at komme tilbage til hjemmet og at komme i gang med hverdagen igen, siger Dorthe Laustsen, Sundheds- og omsorgsrådmand (SF), Aarhus Kommune.
– Derfor ser vi meget frem til det tættere samarbejde med hospitalet og med ergo- og fysioterapeuterne, som helt sikkert kan støtte de ældre i at få en nemmere overgang til hverdagen efter et hospitalsophold, siger Dorthe Laustsen.
Som en del af projektet lægger hospitalets ergo- og fysioterapeuter en plan for den træning og aktivitet, som skal sættes i gang allerede under indlæggelsen og som kan bruges af kommunen også efter udskrivningen.
Den Sundhedsfaglige Højskole på Via University College, som uddanner ergo- og fysioterapeuter, ser projektet som en vigtig brobygning mellem uddannelse, praksis og forskning.
– Projektet sammenkobler uddannelse på skolen, praksis ude på hospitalerne og forskning. Og det er de bærende elementer i vores uddannelser, siger Lars Peter Bech Kjeldsen, forsknings- og udviklingschef på Sundhedsfaglig Højskole under VIA University College.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *