Oprettet 17/08/2011 – 08:06
44 procent af byggebranchen svarer i ny undersøgelse fra Arkitema, at det er blevet billigere at bygge bæredygtigt. Tendensen ventes at fortsætte, da konkurrencen indenfor bæredygtigt byggeri vokser.
Prisen på bæredygtighed i byggebranchen er faldet markant indenfor de seneste tre år.
Det er konklusionen på Arkitemas undersøgelse af bæredygtighed i byggebranchen, som arkitektfirmaet har udført i samarbejde med kommunikationsfirmaet BullsEye Communications.
44 procent: Priserne faldet
Ifølge undersøgelsen, der er udført blandt entreprenører, bygherrer, byggefirmaer og developere, vurderer 44 procent, at priserne er faldet 1-10 procent de seneste tre år. 41 procent svarer, at prisen er uændret. Kun 15 procent mener, at byggeomkostningerne er vokset.
”Ud over finanskrisens pres på priserne har det også spillet ind, at både byggebranchen og arkitekterne i dag kan levere mere standardiserede og konkurrencedygtige ydelser. Bæredygtighed er ikke længere en særydelse. Der er heller ikke behov for voldsomme teknologiske løsninger, men mere integrerede designs og mere passive energiløsninger. Byggebranchen har i dag mange aktører, der udbyder disse løsninger. Det intensiverer konkurrencen og har sænket prisen,” siger kommunikationschef Holger Dahl hos Arkitema, der indtænker bæredygtighed i alle deres byggerier.
Øget konkurrence presser prisen
Og prisen på bæredygtigt byggeri ventes at falde yderligere i de kommende år.
”Bæredygtighed er et lukrativt marked. Erhvervslivet og private har et markant større behov for bæredygtige boliger. Derfor forventer vi, at der kommer endnu flere producenter af bæredygtigt byggeri, produkter og design. Det vil få prisen til at falde yderligere,” spår Holger Dahl.
Hos Arkitema har man i løbet af de seneste år set markedet for bæredygtige bygninger støt og roligt vokse. Firmaet startede for ca. 30 år siden sin egen bæredygtighedsafdeling, der forsker i udviklingen af bæredygtige designs og produkter. Bl.a. har virksomheden udviklet deres egne Connovate-facadeelementer, der gør det nemmere at bygge tynde facader, der kræver mindre energi i bygge- og produktionsfasen.
”Vores kunder i byggebranchen vil have flere bæredygtige bygninger. Vores egen undersøgelse viser, at 91 procent af aktørerne i erhvervslivet stiller større krav om bæredygtige byggerier i dag sammenlignet med for tre år siden. Derfor stiller vi store krav til, at vores bygninger optimerer brugen af solenergi og f.eks. at placere bygningen rigtigt i forhold til solen, udnytte luften optimalt samt anvende materialer, der holder på varmen eller naturligt afkøler huse,” siger Holger Dahl, Arkitema.