Danske arkitekter, rådgivende ingeniører og entreprenører oplevede international fremgang i 2010

Oprettet 08/09/2011 – 12:06

Med en vækst på 1,5 procent på de internationale markeder i 2010 er danske arkitekter, rådgivende ingeniører og entreprenører tilbage på vækstsporet. Efter en nedgang i 2009 vokser sektorens internationale omsætning nu igen. Det fremgår af den seneste eksportprofil, som er udarbejdet af Danske Arkitektvirksomheder, Foreningen af Rådgivende Ingeniører og Dansk Byggeri.
De danske arkitekter, rådgivende ingeniører og entreprenører er i de senere år blevet markante aktører på de internationale markeder, og efter et lille tilbageslag i 2009 er den samlede sektor nu igen i fremgang med en vækst i den internationale omsætning på 1,5 procent. Bedst er det gået for de rådgivende ingeniører og arkitekterne, der har oplevet en vækst i den internationale omsætning på henholdsvis 15 og 12 procent. Entreprenørerne må derimod notere sig en tilbagegang på 11 procent i forhold til 2009. For den samlede sektor udgør de internationale aktiviteter 41 procent af den totale omsætning i 2010, hvilket er den højeste andel nogensinde.
”Den globale krise var hård for vore virksomheder, men nu går det atter fremad med den udenlandske omsætning i medlemmernes regnskaber. I 2010 har vi endda set en stigning i eksportens andel af den samlede omsætning i arkitektvirksomhederne,” siger Peter Theibel, international konsulent i Danske Arkitektvirksomheder.
”Endnu engang lykkes det for de danske rådgivende ingeniører at styrke den internationale forretning til trods for den globale økonomiske krise. Vi ser det som en bekræftelse af, at de rådgivende ingeniørfirmaer vælger den rette forretningsmodel ved at kombinere eksporten af viden fra Danmark med lokal etablering gennem datterselskaber. Hermed styrkes rådgivernes internationale vækst, men i høj grad også den danske forretning,” siger Henrik Garver, adm. direktør i Foreningen af Rådgivende Ingeniører.
”Entreprenørerne oplevede endnu et år med tilbagegang, men viljen til at arbejde i udlandet er stærkere end nogensinde før. Tilbagegangen kan ikke bare forklares med den internationale finanskrise. Da et enkelt projekt ofte ligger på 300-600 mio. kr., vil et eller to projekter kunne skabe en forskydning. Men vi ser, at viljen er der, og virksomhederne har opstartet aktiviteter på 12 nye markeder rund om i verden,” siger Henriette Thuen, afdelingschef i Dansk Byggeri.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *