Den Unge Piges Bog

Oprettet 26/01/2009 – 21:42

Fire praktiserende læger i Nordjylland har udarbejdet Den Unge Piges Bog, og har dermed for første gang samlet viden og typisk stillede svar om seksualitet og kønssygdomme. Bogen er skrevet til unge piger og giver svar på de mest almindelige spørgsmål om sikker sex. Selv om sex ikke længere er så stort et tabu, udgør kønssygdomme og uønsket graviditet stadig et stort problem, og mange unge mangler basal viden, mener lægerne bag bogen. Bogen skal også lette kommunikationen mellem lægerne og de unge piger. For selv om lægerne foretrækker den nære kontakt til de unge, er det svært for mange af de unge at åbne op, når de første gang kommer op til lægen for at tale om prævention eller kønssygdomme.
– I vores arbejde, som alment praktiserende læger, oplever vi ofte, at de unge piger efterspørger mere viden og oplysning om seksualitet og seksuelt overførte sygdomme. Vi besluttede os derfor for at skrive en bog, der giver svar på de mest almindelige spørgsmål, vi møder i det daglige, siger Lisbeth Holst, der er praktiserende læge i Pandrup og én af initiativtagerne til projektet i Nordjylland.
Forebyggelse af kønssygdomme…
Kønssygdomme er et stadigt stigende problem. Ifølge officielle tal bliver over 25 000 primært unge testet positive for klamydia, der skyldes en bakterie. Kønsvorter, der er en infektion med human papillomavirus (HPV), rammer hvert år mange tusinder. De to kønssygdomme er de klart hyppigst forekomne i Danmark.
… og langt alvorligere sygdomme
– Kønsvorter er den kønssygdom, der hyppigst overføres ved samleje. Kondylomer, som kønsvorter også kaldes, skyldes i langt hovedparten af tilfældene HPV typerne 6 og 11. Med den nye vaccine mod livmoderhalskræft, der også beskytter mod kondylomer, har vi nu en oplagt mulighed for at reducere forekomsten betydeligt, forklarer Lisbeth Holst, medforfatter til Den Unge Piges Bog. Det er typisk unge mellem 15 – 29, der rammes af kondylomer, og det er derfor naturligt at gøre opmærksom på det tabuområde, når pigerne alligevel skal vaccineres mod livmoderhalskræft, fortsætter Lisbeth Holst.
– At alle unge piger født mellem 1993-1996 nu får mulighed for, at forebygge livmoderhalskræft, er skelsættende og på mange måder en stor begivenhed, understreger Lisbeth Holst, der håber, at Børnevaccinationsprogrammet også udvides til ældre piger.
– Arbejdet med den Unge Piges Bog har været et spændende projekt at være med i, og det er sjovt at se, hvordan ideen har spredt sig til resten af landet, siger Lisbeth Holst og håber på at projektet med tiden også vil kaste en tilsvarende bog af sig til drengene.
Lanceringsmøde
Lægerne præsenterer bogen for deres kollegaer torsdag den 29. januar kl.17.00 på Hotel Hvide Hus, Aalborg .
Ønsker pressen at deltage i lanceringsmødet, bør tilmelding ske til Niels-Ulrik Amdal, på telefon 51 17 53 44, eller namdal@spmsd.com.
Aalborgs apoteker sætter fokus på emnet
Som en del af boglanceringen har apotekerne i Aalborg valgt at afholde en demonstrationsdag, hvor interesserede kan komme forbi og hente bogen og evt. få en uforpligtende snak. Karin Helkjær fra Nørresundby Apotek ser frem til, at rigtig mange unge piger og kvinder vil komme forbi og hente et gratis eksemplar af bogen. – Vi mener, at vi på denne måde kan hjælpe med til at sætte fokus på et alvorligt, og samtidigt undervurderet emne, der både har store personlige som samfundsmæssige konsekvenser, siger Karin Helkjær.
Arrangementerne finder sted fra kl. 14.00 – 17.30, følgende dage og steder:
2. Februar, Aalborghus Apotek, Grønlands Torv 12, 9210 Aalborg SØ
2. Februar, Aalborg Reberbane Apotek, Reberbansgade 25, 9000 Aalborg
3. Februar, Budolfi Apotek, Algade 60, 9000 Aalborg
3. Februar, Svane Apoteket, Østerågade 9, 9000 Aalborg
4. Februar, Nørresundby Apotek, Tinghusgade 1, 9400 Nørresundby
4. Februar, Løve Apoteket, Algade 28, 9000 Aalborg
4. Februar, Vejgaard Apotek, Hadsundvej 33, 9000 Aalborg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *