Digitalt tv – hvad skal du gøre

Oprettet 27/06/2008 – 21:58

Butikkerne er fyldt med flotte digitale fladskærme, smarte HD optagere og andet udstyr til hjemmets husalter. Annoncerne er fyldt med tilbud om satellit kanaler, kabel tv, digitale modtagerbokse og HDTV. Og der tales om udskiftning af millioner af gamle tv, og om skærme der går i sort.
Eksperterne i butikkerne har travlt med at rådgive kunderne, og på hjemmesiden www.digitaliseringen.dk spørger forbrugerne om, hvad de skal bruge af digitale modtagerbokse, om antenneindstillinger, om hvor de svenske kanaler blev af, da Sverige lukkede for analogt tv sidste år. De spørger også, om man kan modtage HDTV på sin HD ready fladskærm, om nye kanaler, og om vi nu skal til at betale for at se DR og TV 2, når de efter den 31. oktober 2009 kun sendes digitalt.
Lidt forenklet kan det hele koges ned til et spørgsmål, som forbrugeren skal tage stilling til. Hvordan modtager vi tv i vores husstand? Har du svaret på det, er det meget let at finde ud af, hvad du skal gøre.
Der er fem måder at modtage tv på. Det er via antenne, via kabel tv, via fællesantenne, via parabol (satellit) eller via bredbånd.
Modtager du tv via parabol (satellit tv), eller via bredbånd, modtager du allerede digitalt, og behøver derfor ikke at gøre noget.
Modtager du tv via kabel tv eller fællesantenne, behøver du heller ikke at gøre noget, da kabel tv og fællesantenneanlæg både sender analogt og digitalt i en årrække endnu. Vil du have digitalt tv, så kontakt din kabel tv leverandør eller din fællesantenneforening.
Det er kun den fjerdedel af husstandene, som modtager tv signaler via antenne, der bliver berørt, når det analoge antennesignal slukkes. De skal enten anskaffe et nyt tv med indbygget digital modtager eller en digital modtagerboks til at sætte mellem antennestikket og tv apparatet. De kan også vælge en af de andre måder at modtage tv på.
Staten har bevilget 50 mio. kr. til en offentlig informationskampagne om analogt tv stop. Mange butikker og branchefolk efterlyser denne kampagne. Direktør Allan Bugge fra Brancheforum Digitale Medier siger: ”Ja, det er vigtigt med en kampagne, der når alle forbrugere. De færreste tænker jo over på hvilken måde, de modtager tv. Det er lige så selvfølgeligt som elektrisk strøm” og fortsætter: ”Det er vigtigt, at de forbrugere der vælger at fortsætte med at se tv via antenne, vælger det rigtige og holdbare udstyr. Det vil sige udstyr, der følger den nordiske MPEG4 standard, der kan modtage såvel de nuværende digitale signaler, som de der kommer fra 1. november 2009”. Han opfordrer forbrugerne til at rådføre sig med en fagmand, da der kan findes digitale modtagerbokse, som ikke lever op til disse krav. Allan Bugge tilføjer: ”I et års tid har branchen arbejdet med at informere internt og ruste de mange, der skal vejlede forbrugerne, når de køber digitalt udstyr ”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *