DR vinder sag om Møllen i Højesteret

Oprettet 12/04/2010 – 16:28

DR har vundet en yderst principiel afgørelse i Højesteret om optagelser, der blev foretaget med skjult kamera på behandlingsstedet ’Møllen’ i Tørring sidste år. ’Møllen’ er et behandlingscenter for alkoholikere og personer, der er afhængige af piller.
Sagen har drejet sig om optagelser, der skulle have været vist i ’21 Søndag’ den 19. april 2009. Indslaget skulle vise, hvordan centret behandler folk, der kontakter centret første gang.
Dagen før indslaget skulle have været på skærmen, nedlagde Københavns Byret fogedforbud mod det. I januar i år besluttede Landsretten imidlertid at ophæve fogedforbuddet, og derfor havde ’21 Søndag’ planlagt at vise ’Møllen’-indslaget søndag den 10. januar 2010.
Har aldrig været vist endnu
Behandlingsstedet Møllen fik imidlertid lige inden da medhold i at få sagen behandlet for Højesteret. Og det er altså her, der nu er faldet en afgørelse. Højesteret besluttede, at DR ikke i mellemtiden måtte vise billederne fra ’Møllen’, der altså ikke har været på skærmen endnu.
Ved bedømmelsen af, om fotograferingen var berettiget, lægger Højesteret vægt på, “at optagelserne er sket til brug for en tv-udsendelse om spørgsmål af væsentlig samfundsmæssig interesse. Højesteret lægger endvidere vægt på, at de kærende er tilknyttet behandlingshjemmet, og at optagelserne vedrører deres arbejde på hjemmet. De vises kun i korte passager, der ikke indeholder situationer, som i sig selv kan anses for krænkende for de pågældende,” hedder det blandt andet i kendelsen.
Vises nu på søndag
Efter en samlet bedømmelse finder Højesteret da også, at det ikke har været uberettiget, at DR foretog optagelserne, og at der ikke – med henvisning til medieansvarsloven – kan nedlægges forbud mod en udsendelse, som endnu ikke har været vist.
“Denne sag har været undervejs i snart et år, og jeg glæder mig over, at der nu endelig er faldet en afgørelse. Pressen har en vigtig rolle, som de mest udsatte befolkningsgruppers øjne, ører og mund. Og det skal ikke kunne betale sig at spekulere i juridiske tovtrækkerier for at forhindre sandheden i at komme frem,” siger DRs nyhedsdirektør Ulrik Haagerup, der tilføjer:
“Afgørelsen i Højesteret i dag er væsentlig for den frie presses mulighed for at afdække kritisable forhold, som finder sted i det skjulte. Og her er det i den grad i offentlighedens interesse, at sandheden om ‘Møllen’s behandlingstilbud nu endelig kommer frem i lyset.”
Behandlingshjemmet Møllen blev samtidig dømt til at betale sagsomkostningerne på 50.000 kroner til DR.
’21 Søndag’ bringer historien om ’Møllen’ på søndag den 18. april på DR1.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *