Eksporten er vigtig livline for dansk økonomi

Oprettet 09/08/2011 – 12:06

Overskuddet på betalingsbalancen var i juni 12,2 mia. kr. Det er 3,9 mia. kr. højere end i samme måned sidste år. Det historisk flotte overskud i samhandlen med udlandet bidrager positivt til dansk økonomi, men er samtidig et symptom på et meget svagt privatforbrug, vurderer Dansk Erhverv.
”Det fortsat massive overskud på betalingsbalancens løbende poster er ikke nogen nyhed – men det er positivt, fordi det holder en hånd under dansk økonomi. I det hele taget er vores eksportsektor i øjeblikket en vigtig livline for dansk økonomi, og eksporten lyser op i mørket fra de særdeles dystre indenlandske økonomiske nøgletal,” siger økonom Bo Sandberg, Dansk Erhverv.
Tilsammen har der det seneste år været et overskud på betalingsbalancen på 119,1 mia. kr., hvilket svarer til 6,8 pct. af BNP. Selvom overskuddet på betalingsbalancen og i samhandlen med udlandet er sundt for økonomien, så peger Dansk Erhvervs økonom dog samtidig på, at overskuddet samtidig er et symptom på en haltende indenlandsk økonomi:
”Når overskuddene på såvel handelsbalance som betalingsbalance er så massive, skyldes det i høj grad, at eksporten langt hurtigere kom sig oven på krisen end importen. Det er især det sløje danske privatforbrug, som udgør en bastant stopklods for importen. Dermed er en del af overskuddet i udenrigshandelen faktisk et symptom på, at den indenlandske økonomi er i recession,” forklarer Bo Sandberg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *