En tegnestue midt i naturen

Oprettet 18/08/2008 – 11:46

Hensynet til miljøet er en vigtig forudsætning for de bygninger, som Arkitektfirma Plange på Midtfyn projekterer. Da man sidste år skulle bygge ny tegnestue, valgte man at beklæde facaden med skifer og granit for at opnå harmoni mellem hus og natur.
Huset ligger i et lille skovstykke i nærheden af Årup på Midtfyn og rummer tegnestue for Arkitektfirma Plange. Det er en enkel og stilren bygning på 113 kvadratmeter, hvor de seks medarbejdere har haft deres daglige gang siden indvielsen i 2007.
Omkranset af 150 år gamle bøgetræer falder facaden godt ind i naturen. Bygningens grundplan respekterer de gamle træer, og huset er så at sige flettet ind i skovstykket.
Netop hensynet til det omgivende miljø og gedigne materialer er en central del af Arkitektfirma Planges koncept, og derfor lå det lige for at vælge naturmaterialer til facaden.
Alle ydervægge er beklædt med naturskifer, og den sorte flade brydes af de store vinduespartier og en tre meter bred granitbelagt skorsten til den indendørs pejs. Granitten ligger på alle sider af skorstenen og er på den måde med til at trække den omgivende natur ind i tegnestuen, fortæller Henrik Plange, som ikke lægger skjul på sin fascination af naturmaterialerne.
– Det er en fantastisk tanke, at skiferen har været 500 millioner år undervejs. Naturskifer er desuden bestandigt og sikkert. Man er ikke nervøs for, at det skal ændre karakter med tiden, for det er et produkt, der er gennemprøvet i århundreder. Og så er ikke to stykker naturskifer helt ens – skiferen forener noget meget levende med en homogenitet. Og udtrykket er på samme tid tungt og elegant.
Skifer og granit på facaden
Skiferen på ydervæggene er monteret på en trævæg med usynlige skruer, så hver overliggende række af skiferplader skjuler skruerne i rækken nedenunder. Det er en elegant løsning, som har vist sig både nem at arbejde med og holdbar.
Den murede skorsten er beklædt med granitpaneler. Valget faldt på et nyt, modulopbygget stenpanel, Stonepanels® fra Kongebro.
Hidtil har stenbeklædning af væg og mur være dyrt og vanskeligt og har derfor haft et begrænset anvendelsesområde. Men med Stonepanels er det blevet meget nemmere og derfor også billigere at sætte massive stenpaneler op på vægge, mure, søjler og andre lodrette flader.
Panelerne samles som legoklodser, og resultatet er en flade af massive sten i varierende farve og størrelse.
Miljøvenlig produktion, transport og holdbarhed I modsætning til de gængse tagdækningsmaterialer er naturskifer ikke fremstillet gennem en industriel proces. Skiferen skæres direkte ud af klippen og saves op, hvorefter den håndkløves i passende stykker. Det er således den rene klippe, der monteres på taget.
Naturskifer er et miljøvenligt materiale, der ikke indeholder tilsætningsstoffer, og også transporten fra produktionsstedet sker under hensyn til miljøet, da skiferen fragtes med tog og skib.
Økologisk og eksklusivt
Arkitektfirma Plange har også brugt skifer og Stonepanels på flere projekter for kunder, og Henrik Plange er sikker på, at det er en holdbar trend.
– Vi kommer til at se mere til skifer og natursten fremover. Det er smukke og holdbare materialer, som er tæt på at være vedligeholdelsesfri, hvilket ligger godt i tråd med vores tegnestues koncept om økologisk holdbare løsninger.
– Disse løsninger efterspørges af kunder, der vil have noget anderledes, og hvis valg styres mere af holdninger end af økonomi. Og i vores tegnestue er vi altid på jagt efter alternative anvendelsesmuligheder for klassiske byggematerialer, så vi synes, at den nye anvendelse af skifer og sten er en spændende udfordring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *