Få en pletfri oplevelse, når du afleverer tøj til rens

Oprettet 18/08/2011 – 13:06

Det er nemt og bekvemt at aflevere sit tøj hos et renseri, men engang imellem sker det uheldige, at kjolen krymper, perlebesætningen smelter eller bukserne til jakkesættet ændrer farve. Hvilke rettigheder har man så som forbruger?
Græspletterne fra havefesten skal fjernes fra selskabskjolen, og den spildte rødvin på habitbukserne skal væk. En opgave mange lader renseriet klare, men hvordan er man stillet, hvis noget går galt under rensning?
Først og fremmest er det vigtigt at fastslå, om skaden er opstået, enten fordi tøjet er mærket med en forkert renseanvisning, at tøjet er i for dårlig kvalitet eller om skaden er opstået som følge af rensningen. Der kan også være tilfælde, hvor du selv eller noget udefrakommende har skadet tøjet.
Hvem er erstatningsansvarlig?
Hvis skaden skyldes, at tøjet er i for dårlig kvalitet, eller at det er mærket forkert, så er det den butik, du har købt tøjet af, der er ansvarlig.
”Som forbruger skal du dog være opmærksom på, at butikken kun kan gøres ansvarlig, hvis tøjet er under to år gammelt. Ellers er fristen for, hvornår du kan reklamere, udløbet,” siger Susanne Bager, der er jurist hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Er skaden opstået, fordi renseriet ikke har handlet fagligt korrekt, er det renseriet, der skal betale erstatning for dit ødelagte tøj.
”Erstatningens størrelse afhænger af tøjets værdi på det tidspunkt, du indleverede tøjet. Du kan altså ikke kræve varens købesum som erstatning, hvis du har indleveret en ældre vare til rens, og der opstår en skade under rensningen,” siger Susanne Bager.
Hvis forbrugeren og renseriet ikke kan blive enige om en løsning, kan forbrugeren klage til Forbrugerklagenævnet, der jævnligt behandler klager over renserier.
Både butik og renseri var ansvarlige
I en konkret sag klagede en forbruger til Forbrugerklagenævnet, fordi hendes selskabskjole var blevet beskadiget under rensning.
Renseriet hævdede, at kjolen var blevet renset i overensstemmelse med mærket, der var syet i kjolen, og henviste derfor til, at forbrugeren skulle klage til den, der havde solgt kjolen til hende.
Butikken afviste forbrugeren og mente, at kjolen var mærket korrekt, og at det var renseriet, der havde begået en fejl.
Sagen kom for Forbrugerklagenævnet, der ved hjælp af en sagkyndig fastslog, at kjolen var blevet skadet, både fordi kjolen var mærket med en forkert renseanvisning, men også fordi renseriet ikke havde handlet fagmæssigt korrekt.
”Da fejlen lå hos både renseriet og butikken, skulle de sammen betale erstatning for den ødelagte selskabskjole,” siger Susanne Bager.
– 4 gode råd når du indleverer dit tøj til rensning
– Hvis du har fået en bestemt renseanvisning af butikken, kan du videregive den til renseriet. Få jeres aftale på skrift, fx på indleveringssedlen.
– Hvis du er i tvivl om, hvordan noget skal renses, fx møbelstof, kan du evt. bede renseriet om at teste på et lille område, før hele varen renses.
– Tjek, om renseriet er på Firmatjek på forbrug.dk.*
– Husk at gøre opmærksom på, hvis en vare er en del af et sæt. Hvis noget skulle gå galt, er renseriet dermed ansvarlig for at erstatte hele sættet og ikke kun den enkelte del. Alternativt kan du aflevere hele sættet til rens.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *