Familiens trivsel – et fælles ansvar

Oprettet 18/10/2011 – 09:05

Når en familie i alvorlig mistrivsel skal have en hverdag til at fungere, er det vigtigt at de støttes i processen – ikke kun som enkelt individer, men som en helhed. Den Gamle Avlsgård i Ribe kan som et af de første steder i landet tilbyde intensive korte ophold til traumeramt familier, hvor der vægtes en fælles proces med familien og dens indbyrdes relationer i centrum.
En traumeramt familie kan være påvirket af mange forskellige hændelser. Det kan være sygdom, dødsfald, ulykker, kompliceret skilsmisse stress, PTSD (posttraumatisk stresssyndrom) eller andre voldsomme hændelser. Når en familie rammes på denne måde, har det vist sig, at man med fordel kan sætte ind med en indsats, hvor hele familien samlet får hjælp til at sætte en positiv proces i gang. En proces, der skal lede familien frem til en velfungerende hverdag med sunde indbyrdes relationer.
Derfor har man på Den Gamle Avlsgård i Ribe taget initiativ til intensive familieophold, hvor det er familiens relationer, der kigges nærmere på. Familierne opholder sig i første omgang 4 uger på Den Gamle Avlsgård, hvor behandlere og terapeuter samarbejder med familien og starter en fælles familieterapi op.
Formålet med forløbet er, at familien skal hjælpes til at bryde tidligere uhensigtsmæssige mønstre i deres indbyrdes kommunikation og samspil. Ved at fokusere på familiens trivsel som et fælles projekt for alle familiens medlemmer, vil det fælles ansvar for at få den til at fungere træde tydeligere frem. Baggrunden for terapien og samarbejdet med familien er den systemiske erkendelsesteori, hvor der tænkes i helheder, konstruktive relationer og positive processer. Forløbet vil altid have fokus på familiens ressourcer og på hvad den enkelte kan og har mulighed for at ændre og udvikle.
Familien har ofte brug for hjælp til at kigge fremad. Støtte til at se de nuværende mønstre, der former sig mellem familiens medlemmer og mulighed for at ændre de uhensigtsmæssige samspil. Men også samtidig at blive styrket i et konstruktivt samspil og at opleve en proces i en positiv retning. I denne proces er det vigtigt at familien lærer at fortsætte – også efter opholdet på Den Gamle Avlsgård.
Forløbene tager udgangspunkt i et mål om at tilskynde den enkelte, uanset alder, til at blive mere bevidst om eget ansvar og mulighed for at vælge et godt liv. Det korte intensive ophold følges op med et evalueringsforløb, hvor familien tilbydes kvartalvise ugeophold på Den Gamle Avlsgård. Dette er med til at styrke effekten af opholdet og fremadrettet sikre den positive udvikling. Desuden tilbydes der supervision, sparring og konsultationer med terapeuter fra Den Gamle Avlsgård til de fagfolk (lærer, pædagoger, sagsbehandlere, støttepersoner m.m.), der er tilknyttet familiens medlemmer. Under selve opholdet tilbydes fagpersonerne at komme på besøg på Den Gamle Avlsgård, hvor de sammen med familien aftaler hvordan samarbejdet fremover skal fungere. Efterfølgende tager terapeuter fra Den Gamle Avlsgård til familiens hjemkommune, hvor der afholdes familieterapi og hvor supervision og opfølgning med fagfolkene finder sted. På denne måde overdrages den viden og erfaring, som terapeuter og konsulenter på Den Gamle Avlsgård har opnået til de relevante ansatte i familiens kommune og det sikres at alle fagpersoner arbejder i samme retning samt at familien vil opleve og fortsætte progressionen.
Den Gamle Avlsgård er et refugium, hvor det er tanken, at alle har mulighed for at mærke og bruge hjerte, hjerne og krop. Her er skabt de helende rammer, så man kan lade sig inspirere, udfordre og tænke store tanker. Under opholdet vil familien blive tilbudt forskellige behandlinger f.eks. zoneterapi, familieterapi, massage, kostvejledning og der vil være fysiske aktiviteter i form af f.eks. svømning, daglige gåture, sport, dans, sang eller andre former for motion og kropslig aktivitet som f.eks. fælles spil og leg. Samtidig er opholdene bygget op omkring faste rutiner, hvor familien selv hjælper til i køkkenet. Der tilbydes daglig undervisning til børn i skolealderen og familien oplever en struktureret hverdag med fælles aktiviteter og sysler. Som en del af opholdet indgår familien på lige fod med personalet på Den Gamle Avlsgård. Måltiderne spises sammen og familien inddrages i hverdagen på stedet. I samværet mellem familie og medarbejdere vægtes en uformel og personlig omgangstone med gensidig respekt for hinanden. Familien bor i egen selvstændig bolig nabo til Den Gamle Avlsgård, hvor der er gode udfoldelsesmuligheder i fritiden. På denne måde får familierne også rum til at efterleve de gode vaner, der implementeres under opholdet.
På Den Gamle Avlsgård er der 2 væsentlige værdier, der går igen i alt: bæredygtighed og socialt ansvar (CSR). Det er de værdier, der ligger til grund for alle aktiviteter på refugiet. Familieopholdene skal munde ud en stabil og holdbar forbedring af livskvaliteten hos den enkelte – til fællesskabets bedste!
Den…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *