Oprettet 15/08/2011 – 17:06
Øre-næse-hals-læger fra Rigshospitalet og Hong Kong er gået sammen om at tilbyde danske patienter med tilbagefald af kræft i næsesvælget et banebrydende kirurgisk indgreb.
46-årige Steen Pedersen fra Bornholm er en lykkelig mand i dag. I april så det ellers ikke så lyst ud, da han efter en rutinekontrol fik konstateret tilbagefald af sin kræftsygdom i næsesvælget, kun 4 år efter at han i 2007 havde været igennem et intensivt forløb med strålebehandlinger og kemoterapi. Indtil for blot et halvt år siden ville dommen have været hård for en patient i hans situation, idet lægerne stod mere eller mindre magtesløse overfor tilbagefaldet af den, blandt danskere, relativt sjældne kræftsygdom. Men takket være en særlig operationsteknik udført af den internationalt anerkendte øre-næse-hals-kirurg, professor William Wei fra Hong Kong, ville skæbnen det altså anderledes for Steen Pedersen.
Fra Hong Kong til Riget
– De senere års løft af kræftbehandlingen i Danmark fortjener stor ros. I de få tilfælde, hvor vi ikke selv behersker den nødvendige kirurgiske kunnen, sender vi om muligt patienterne til udlandet. Jeg mener dog ikke, at vi uden videre skal fortsætte med at sende patienter til Kina. Via vort samarbejde skal vi lære kirurgien for at kunne tilbyde patienterne den samme behandling i Danmark. Sådan lyder det fra Christian von Buchwald, som mødte professor William Wei for tre år siden under et videnskabeligt møde i London.
Internationalt samarbejde
– Jeg havde forinden læst og hørt om professor Wei’s resultater med det kirurgiske indgreb, eftersom de flotte resultater er publiceret i et af de mest anerkendte kirurgiske tidsskrifter. Under mødet drøftede vi derfor mulighederne for at sende danske patienter til behandling hos ham i Hong Kong, fortæller Christian von Buchwald, og fortsætter: – I Danmark er der måske 5-10 tilfælde af tilbagefald af kræft om året. Derfor er det klart, at vi skal forsøge at centralisere behandlingen ét sted – og Rigshospitalet vil da være et naturligt sted. Selvom vi taler om ganske få patienter om året, betyder behandlingen jo alt for den enkelte, ligesom den kirurgiske teknik med fordel kan bruges i forbindelse med andre sygdomme i svælget, siger Christian von Buchwald. Han slår samtidig fast, at der er et enormt potentiale i at dyrke internationale samarbejder, og at vi herhjemme i stigende grad skal udvikle os fagligt med de globale briller på:
– Vi bringer ny viden og behandlingsmuligheder til Danmark ved at have globalt udsyn og ved at benytte os af det stærke, faglige netværk, vi har rundt om i verden. Vi har selv ofte besøg af udenlandske kollegaer også fra Kina. Det er vigtigt og burde være en selvfølge, at vi tager ud og lærer af vores internationale kolleger – og omvendt, siger Christian von Buchwald og indskyder, at det skal høj-prioriteres at medinddrage de yngre læger i det internationale samarbejde.
En kinamands chance
For Steen Pedersen er der ingen tvivl om, at Rigets internationale forbindelser har givet ham livet tilbage, og at udtrykket, “en kinamands chance” for ham har fået en helt ny betydning.
– Jeg tror, vi kan lære meget af kineserne. Jeg havde kun én læge under hele forløbet, og han tilså mig hver eneste dag under indlæggelsen, så der var ingen problemer med, at lægerne skulle sætte sig ind i mit forløb og finde min journal. Jeg fik en fantastisk behandling, og jeg er evigt taknemmelig for, at jeg fi k chancen i kraft af Rigshospitalets forbindelser til Hong Kong. Det fortæller Steen Pedersen, der ikke er et sekund i tvivl om, at hans positive oplevelse skal komme andre danske patienter med tilbagefald af kræft i næsesvælget til gode.
– I mit tilfælde kunne de danske læger reelt ikke tilbyde en helbredende behandling, fordi jeg allerede havde været gennem traditionel strålebehandling og kemoterapi. Der var derfor ingen anden udvej for mig, og heldigvis blev det et lykkeligt udfald for mig og min familie, slutter Steen Pedersen.
Til dato har professor William Wei opereret ca. 300 patienter med tilbagefald af kræft i næsesvælget – og med god succesrate. Siden oktober 2010 har Rigshospitalet sendt tre patienter til Hong Kong, der alle er vendt hjem igen efter vellykket operation.
Kort om kræft i næsesvælget
Kræft i næsesvælget – som også opstår hos yngre mennesker – bliver i de fleste tilfælde opdaget sent. Typisk når en patient henvender sig med nedsat hørelse, fordi luftpassagen i det eustatiske rør ud til mellemøret er blokeret. Kræft i næsesvælget er den hyppigste cancersygdom i det sydlige Kina. Sygdommen forekommer også relativt hyppigt i Grønland. I Danmark er den ganske sjælden.