HPV-vaccine op til 26 år

Oprettet 11/08/2011 – 14:06

Regeringen udvider nu kraftigt programmet for HPV-vaccine, og tager dermed endnu et skridt i kampen mod livmoderhalskraft. Danmark er nu helt i front.
Alle kvinder under 26 år skal have tilbudt HPV-vaccine.
Det er den klare melding fra regeringen, og dermed udvides HPV-vaccineprogrammet efter flere års debat. Med beslutningen følger regeringen Sundhedsstyrelsens rådgivning.
“Jeg er rigtig glad for og faktisk stolt over, at vi nu kan tilbyde de lidt ældre piger beskyttelse mod at udvikle livmoderhalskræft. Vi ved, at den store indsats skal gøres for pigerne før den seksuelle debut, men efter at have lyttet til Sundhedsstyrelsen er vores vurdering, at det rigtigste er at give tilbuddet til alle under 26 år”, siger indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder.
Vaccination mod human papilloma virus (HPV), der senere i livet kan medføre bl.a. livmoderhalskræft, blev efter indstilling af Sundhedsstyrelsen indført i det danske børnevaccinationsprogram den 1. januar 2009. Danmark var blandt de første lande i verdenen til at tilbyde denne vaccine.
Vaccinen gives i dag til piger i 12-årsalderen (med piger født i 1996 som første årgang). I 2009 og 2010 blev der endvidere gennemført et midlertidigt catch-up program for piger i alderen 13-15 år (årgang 1993-1995). Dette tilbud gjaldt til udgangen af 2010. Dermed har alle piger, som i dag er 18 år, fået tilbudt vaccinen.
Studier viser, at der også er en gevinst for unge piger op til 24 år ved vaccinen. Nogle få lande som Australien har valgt at vaccinere helt op til 26 år. Det er baggrunden for Sundhedsstyrelsens råd og nu regeringens beslutning.
“Danmark kommer nu helt i front,” siger Bertel Haarder.
Indenrigs- og sundhedsminister Bertel Haarder understreger, at beslutningen også betyder, at de piger, som af den ene eller anden årsag ikke første omgang blev vaccineret, nu får tilbuddet igen.
Statens Serum Institut, der står for indkøb af vaccinerne, undersøger i øjeblikket hvor hurtigt udvidelsen af vaccinationsprogrammet kan se ske, men forventningen er, at udvidelse vil kunne træde i kraft først i 2012. Udvidelsen falder sammen med et betydeligt prisfald for vaccinen.
Finansieringen af beslutningen vil blive drøftet i forbindelse med de kommende finanslovsforhandlinger.
Sundhedsstyrelsen har ikke anbefalet at HPV-vaccinen tilbydes drenge. Baggrunden er, at den hyppigste form for HPV-relateret kræft er livmoderkræft, og den får drenge naturligvis ikke. Samtidig er vaccinen endnu ikke godkendt af de europæiske lægemiddelmyndigheder til forebyggelse af forstadier til kræft hos drenge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *