Hver 12. har følt sig generet af et mobilkamera

Oprettet 06/03/2009 – 11:37

Næsten alle mobiler sælges i dag med et indbygget kamera. Men ikke alle brugere kender grænsen for, hvornår det er i orden at tage billeder af andre. Det viser en Userneeds-undersøgelse foretaget for Sonofon og Cybercity, der af den grund opfordrer forældre til at diskutere med deres børn, hvor grænsen går for ‘knipseriet’.
Flere og flere danskere tager billeder med deres mobiltelefon og sender dem til hinanden. Et mindretal går imidlertid for langt i jagten på det perfekte foto. Resultaterne af en undersøgelse, som Userneeds har foretaget for Sonofon og Cybercity, viser nemlig, at 8%, altså omkring hver 12. dansker, har følt sig forulempet af, at andre har brugt et mobilkamera til at tage billeder af dem. Tallene vækker forundring hos teleselskaberne bag undersøgelsen.
“Det er helt centralt for os, at brugen af mobiltelefoner ikke forulemper andre. Og derfor ærgrer vi os over, at undersøgelsen kommer frem til så relativt højt et tal. Vi så helst, at tallet var lig nul, men må også erkende, at ansvarlig brug af ny teknologi ikke er en selvfølge for alle. Det handler i bund og grund om situationsfornemmelse og almindelig takt og tone,” siger markedsdirektør hos Sonofon og Cybercity Peter Berg.
Store konsekvenser
Undersøgelsen fra Userneeds viser også, at 87% af danskerne som oftest har mobiltelefonen inden for rækkevidde. Og det er ifølge Peter Berg en af årsagerne til, at mobilkameraet indimellem bliver brugt i en upassende sammenhæng.
“Det er så nemt at tage billeder og lynhurtigt at sende dem videre via mms eller nettet. Men lige så snart man har trykket på ‘send’, så er det for sent at fortryde. Og det er selvfølgelig meget ubehageligt for dem, det går ud over, at de ikke ved, hvor billederne havner. Det er især børn og unge, der kan have svært ved at vurdere konsekvenserne af det, og derfor mener vi, at det er vigtigt, at forældrene påtager sig opgaven at tale med deres børn om, hvad mobilen skal bruges til,” siger markedsdirektør Peter Berg, Sonofon og Cybercity.
Lav fælles tommelfingerregler
Ifølge Dorthe Rasmussen fra AMOK Antimobbekonsulenterne er det bemærkelsesværdigt, hvilken forskel en snak ved middagsbordet om god mobilstil kan gøre.
“Når vi tager rundt omkring i landet og holder foredrag om digital mobning, så plejer vi at opfordre forældrene til at tage en snak henover aftensmaden om, hvad man bruger mobilen til, og hvad man ikke bruger den til – og på den baggrund finde nogle fælles tommelfingerregler. Og vi kan se, at det virker overordentlig effektivt på at få nedbragt chikane og negativ brug af mobiltelefonen, når forældre selv taler med deres børn om det, fortæller Dorthe Rasmussen.
Ifølge Peter Berg fra Sonofon kommer der ofte forældre ind i Sonofon butikkerne for at købe en mobil til deres børn. I den forbindelse udleverer Sonofon en pjece om børn og mobiltelefoni, der gerne skulle give inspiration til en debat om god mobilstil derhjemme.
Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Userneeds på vegne af Sonofon og Cybercity i 2008 og omfatter 1038 interview.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *