Jagten på glæden

Oprettet 19/02/2009 – 12:40

Ny bog går tæt på glædens betingelse i den danske elitesportsverden.
“Det er kun dem, der virkelig er gennemsyret af glæde og vilje, der kommer til at lave noget sublimt.” Sådan siger den tidligere professionelle fodboldspiller, Brian Laudrup, i en ny bog, der går tæt på glædens betingelse i den danske elitesportsverden.
Men glæden i dansk elitesport er under pres, og derfor skal glæden sættes i centrum. Første skridt på vejen er bogen – Jagten på glæden – der tester glædens vilkår i de danske elitemiljøer og leverer konkrete værktøjer til, hvordan trænere, ledere, forældre og atleter kan arbejde for, at glæden kommer i centrum.
Der er ingen tvivl om, at glæden er vigtig – det er alle enige om. For sportsverdenen bliver stadig mere professionel, og fokus ligger overvejende på resultater, optimering og markedspotentiale. Til dato har man kun snakket om glædens betydning – man har ikke haft konkrete redskaber til at passe på og stimulere glæden.
Jagten på glæden er skrevet af journalist og tidligere danmarksmester i badminton, Lise Kissmeyer, og bygger på nyudviklede test af glæden. Bogen tager temperaturen på forskellige danske talentmiljøer og slår fast, at der er masser af glæde i de unge atleters hverdag – men også et højt pres. ‘Gennemsnitstemperaturen’ ligger på 84 % glæde og 53 % pres – på en skala hvor 100 % er det henholdsvis det bedste og værste tænkelige.
Den nye bog har som mission at finde de vise sten om glæden – og Brian Laudrup, Peter Gade og Anja Andersen er blot et udpluk af de mange topatleter, der deler ud af deres dyrekøbte erfaringer. Flere danske landstrænere løfter også sløret for, hvordan de arbejder målrettet på at skabe mest mulig glæde i atleternes hverdag. Landstræner for de danske håndboldherrer, Ulrik Wilbek, er eksempelvis meget bevidst om glædens betydning for spillernes udvikling:
“Hvis du skal have en lang karriere, skal du synes, at det er sjovt at møde op hver dag til træning. Det er vigtigt i vores kultur, at der skabes nogle rammer, hvor det er sjovt og afvekslende, og hvor du lærer noget nyt og laver noget morsomt – i stedet for at dræbe glæden, som du gør det i kulturer med autoritære former, hvor du mest af alt laver den samme træning hver dag,” siger Ulrik Wilbek i bogen, der er fyldt med kontante råd, citater og casehistorier.
I Elitesports-institutionen Team Danmark er direktør, Michael Andersen, glad for, at der nu findes en bog, der dels sætter fokus på glæden, dels leverer konkrete redskaber til, hvordan glæden kan fastholdes i den daglige træning rundt om i de danske talentmiljøer:
“Glæde er en central drivkraft i sportens verden – det er ikke til at komme udenom. Ulrik Wilbeks drenge, og en lang række andre trænere og atleter, er levende eksempler på, at glæde og begejstring er en afgørende forudsætning for succes. Og sådan skal det også være fremover. I en tid hvor kampen om internationale medaljer bliver stadig mere intens, og hvor specialisering og professionalisering er i fokus, er det afgørende at trænere, ledere og forældre har den nødvendige viden og de rigtige redskaber til at fastholde og sikre glæden som et centralt omdrejningspunkt i de unges hverdag,” siger han.
Kommunikationschef i Danmarks Idræts-Forbund, Morten Mølholm Hansen, er sikker på at bogens også har en bred appel – som rækker ud over det sportslige:
“Jagten på glæden har ikke kun relevans i sportens verden – arbejdspres, præstationsoptimering og stress bringer glæden under pres i en lang række felter i den moderne verden, og bogens analyser, budskaber og handlingsanvisninger har derfor et langt større publikum end i sportens verden, hvor den har sit udspring” siger han.
Jagten på glæden udkom 19. februar 2009 på Syddansk Universitets-forlag og koster 100 kr. Du kan købe bogen hos din boghandler eller på via forlagets site: www.universitypress.dk
Team Danmark og Danmarks Idræts-Forbund har støttet bogudgivelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *