Oprettet 11/08/2011 – 14:06
Mange personer spørger sig selv:
”Hvorfor er jeg overvægtig, selvom jeg kun spiser små, fedtfattige måltider? Hvorfor er reduktioner i kostvaner ikke en succes? Hvorfor har andre succes med at tabe sig, men ikke jeg?
Svaret kan være fødevareintolerance.
Overvægt og adipositas kan skyldes metaboliske sygdomme. Mild inflammatorisk aktivitet kan findes i tilfælde af overvægt. En af årsagerne findes i fedtvævet selv: fedtceller producerer signalstoffer (TNF-alfa, interleukin-6, leptin), som stimulerer produktionen af inflammatoriske proteiner i leveren. Dette er grunden til, at forøget kropsvægt kan medføre en inflammatorisk tilstand.
Fødevareintolerance kan intensivere inflammatoriske reaktioner. Øges dannelsen af IgG-antistoffer, udskilles TNF-alfa i større mængder. Stoffet binder sig til receptorer, som er bestemt for insulin og vanskeliggør dermed energitilførslen til cellerne. Blodsukkeret som er til stede i blodet, kan da slet ikke, eller kun i begrænsede mængder, transporteres ind i cellen, hvor det er virkeligt tiltrængt.
Dette kan forårsage, at to mekanismer aktiveres:
Sukker bliver til fedt
Da der forbliver sukker i blodet, øges blodsukkerniveauet markant. Leveren omdanner blodsukkeret til fedtsyrer, som derefter deponeres i fedtcellerne. Blokeringen af insulin-receptorerne resulterer i, at mere og mere insulin bliver frigivet. Den øgede insulinkoncentration forhindrer omdannelsen af fedtsyrer til blodsukker. Det betyder, at energien, som er lagret i fedtdepoterne, ikke længere er tilgængelig for kroppen.
Energiforbruget falder
De enkelte celler har nu mindre energi til rådighed. Derfor er celleaktiviteten reduceret, og det basale stofskifte, dvs. den mængde kalorier, der anvendes i hvile, falder.
Identifikationen af fødevarer, der kan udløse inflammatoriske processer, kan give en god mulighed for at påvirke inflammationen i positiv retning ved hjælp af en passende ændring af kosten.
Hanko Medico tilbyder diverse fødevareintolerancetests af forskellig størrelse. ImuPro300 er den mest omfattende fødevareintolerancetest på markedet, hvor 272 hvor forskellige fødevarer og tilsætningsstoffer bliver analyseret gennem en kompleks blodanalyse for IgG antistoffer for at finde årsagen til overfølsomhed og kroniske symptomer som migræne.