Kødindustrien svigter sit ansvar

Oprettet 31/10/2011 – 09:08

Europas største svineslagteri nægter ansvar for, at argentinske børn fødes med misdannelser og får kræft, selvom det er et resultat af sojadyrkning til dansk svinefoder. I stedet sendes ansvaret videre til argentinerne og de danske forbrugere. Vegetarer kalder det ”hyklerisk” og peger på, at mindre kød og mere vegetarisk i stedet kan være med til at løse problemet.
Kontroversielle sprøjtemidler, i produktionen af genmodificeret fodersoja til blandt andet danske produktionsdyr, er den formodede årsag til en kraftig stigning i forekomsten af misdannelser, aborter og børnekræft blandt lokale argentinere. Det skriver Politiken 26/10.
Her kalder miljøchef i Danish Crown, Charlotte Thy, det samtidig for ”overformynderisk”, hvis man fra Danish Crowns side skulle blande sig i, hvordan man driver landbrug i Argentina. Dermed sender hun ansvaret videre til argentinerne og nægter, trods virksomhedens status som Europas største svineslagteri, at gøre det, som bevidste forbrugere forsøger at gøre hver eneste dag: At gøre sin indflydelse gældende ved at stille krav til det, man køber ind.
Miljøchefen udtaler samtidig, at de danske forbrugere ”jo bare [kan] købe økologisk, så undgår vi de her problemer. Hvis forbrugerne rev det ned fra hylderne, skulle vi nok producere det”. Men det er usandt og hykleri af værste skuffe, mener Dansk Vegetarforening. ”Det er hyklerisk af en enorm og magtfuld virksomhed som Danish Crown, at de bare sender ansvaret videre til de enkelte forbrugere, som måske ikke føler, de har råd til at købe økologisk kød. I stedet bør Danish Crown tage ansvar for det, de selv indkøber. Det er at holde forbrugerne – deres egne kunder – for nar”, siger foreningens formand, Sune Borkfelt.
Foreningen stiller samtidig spørgsmålstegn ved det rigtige i udsagnet om, at kødindustrien bare ville kunne producere øko-kød, hvis det var det, forbrugerne ville købe. Som et lille land med et af verdens største gennemsnitlige kødforbrug, ville der næppe være plads og ressourcer nok til at producere de samme mængder kød, som danskerne i dag forbruger, hvis det hele skulle være økologisk, lyder det fra foreningen.
Foreningen peger i stedet på, at mindre kød og mere vegetarisk i danskernes kost kan være med til at løse de problemer, som kødproduktionen forårsager gennem blandt andet foderimporten, og samtidig hjælpe på en række andre problemer i forhold til såvel miljø og klima som folkesundheden i Danmark.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *