Lavt energiforbrug giver byen nyt ansigt

Oprettet 02/03/2009 – 12:55

Bygninger står for 40 % af Danmarks energiforbrug, og derfor vil en radikal reduktion af energiforbruget i den eksisterende bygningsmasse kunne nedsætte CO2-udledningen betydeligt. Men det vil i mange tilfælde kræve ydre tiltag, der ændrer facaderne på et stort antal bygninger. GI (Grundejernes Investeringsfond) og Realdania ønsker – under initiativet “‘Renovering 2010” – at sætte denne problemstilling til debat.
Under titlen ‘Byens Nye Ansigter’ udskriver partnerskabet bag “Renovering 2010” i dag en idékonkurrence blandt de studerende på landets bygningskonstruktør-, arkitekt- og ingeniøruddannelser. De studerende opfordres til komme med friske bud på de store udfordringer, der ligger i, på den ene side at tage hensyn til den danske bygningskultur, og på den anden side at udfordre bygningskulturen med nye spændende byggetekniske og arkitektoniske løsninger, som sikrer et væsentligt lavere energiforbrug i den eksisterende bygningsmasse.
Konkurrencen tager udgangspunkt i problemstillingen om, at ældre boligetageejendomme står overfor at skulle energioptimeres i de kommende år for at opfylde de stadig strammere regler for energiforbruget i danske bygninger, der i dag repræsenterer 40% af det samlede energiforbrug i Danmark.
Konkurrencebesvarelserne skal bearbejde bygningerne udvendigt ud fra en energimæssig betragtning, men udover at komme med bud på de tekniske, arkitektoniske og energimæssige konksekvenser for den enkelte bygning, skal besvarelserne også vise, hvordan løsningerne påvirker den bymæssige kontekst, som bygningerne indgår i.
Realdanias direktør Hans Peter Svendler siger: “Vi ser idékonkurrencen Byens Nye Ansigter som et godt bidrag til debatten om, hvordan vores fysiske omgivelser bliver udfordret af de kommende års krav til energioptimering af den eksisterende bygningsmasse”.
GI’s adm. direktør Lars Axelsen siger: “Jeg håber, at konkurrencen kan bidrage til en bred folkelig og faglig debat om, hvordan vores byer og huse skal se ud. Måske kan mange huse blive smukkere og mere spændende ved at få en “overfrakke” på.”.
Læs mere om idékonkurrencen og om “Renovering 2010” på www.renovering2010.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *