Legender og VM-badminton i Wembley Arena

Oprettet 12/08/2011 – 08:06

Danske verdensklassespillere er med i hele seks kvartfinaler, når der i dag spilles om VM-medaljer i badminton. Danmark er indtil videre næstbedste nation, og kun Kina med 12 kvartfinaler er bedre repræsenteret så langt i VM-turneringen. Singlespillerne Peter Gade og Tine Baun samt herredoublen Mathias Boe og Carsten Mogensen har rigtig gode chancer for at vinde medaljer i Wembley Arena, der igen er kommet til ære og værdighed som international badmintons mekka.
De fleste sportsentusiaster elsker legender — og traditionsrige arenaer. Wimbledon, Wembly Arena, Wembley Stadium og Lord´s Cricket Ground, har i årtier tiltrukket sig opmærksomhed fra millioner af supportere, såvel på tilskuerpladserne som ved tv-skærmene. I disse arenaer er atleter inden for cricket, fodbold og badminton blevet til legender, og det er derfor også velvalgt, når ”The London Organising Committee of the Olympic Games” har udpeget netop disse til olympiske arenaer, hvor der skal kæmpes om OL-medaljer til næste sommer.
Wembley Arena, der i disse dage danner rammen om VM i badminton, blev indviet tilbage i 1930´erne. Med en tilskuerkapacitet på 6.000 var Wembley Arena blandt verdens største indendørs arenaer. I næsten 40 år var arenaen hjemsted for All-Englandmesterskaber i badminton — der af både spillere, ledere og medier blev betragtet som de uofficielle verdensmesterskaber.
Jeg husker mange af radio- og TV-udsendelserne fra All-Englandmesterskaber tilbage fra slutningen af 60´erne. Blandt de absolutte højdepunkter var superfighteren Svend Pri´s sejr i herresingle over Rudy Hartono fra Indonesien. Den elegante indoneser vandt i perioden 1968 — 1976 All-Englandtitlen ikke færre end otte gange, men i finalen i 1975 lykkes det med en ukuelig sejrsvilje for Svend Pri at besejre sin ærkerival efter to dramatiske sæt. Svend Pri havde en glorværdig karriere og opnåede en særdeles stor popularitet i Asien, hvor det entusiastiske hjemmepublikum beundrede ham for altid at kæmpe til sidste bold. Svend Pri var i 1970´erne et stort forbillede for mange af de danske topspillere som f.eks. Flemming Delf, Steen Skovgaard, Morten Frost, Steen Fladberg og Jesper Helledie. Og Svend Pri blev velfortjent en af dansk badmintons største legender. Desværre havde han vanskeligt ved at håndtere livet efter badmintonkarrieren og døde i 1983 — kun 38 år gammel.
En anden legende i dansk badminton er Peter Gade, der i snart 15 år har tilhørt verdens fire-fem bedste singlespillere. Peter har vundet fire VM-medaljer (en sølv- og tre bronzemedaljer) og fem europamesterskaber i herresingle. OL i London bliver Peters fjerde, og ét af hans realistiske mål er at slutte sin glorværdige karriere med en OL-medalje — det håber jeg inderligt lykkes for én af dansk eliteidræts bedste ambassadører.
Jeg glæder mig til at følge Peters kvartfinale i dag mod Tien Minh Nguygen fra Vietnam. Peter viste i går mod indoneseren Simon Santoso stort overblik og mental styrke. Og han har igennem de seneste seks-otte måneder ofte vist spil af høj international klasse. Jeg tror på sejr til Peter i dag, men så venter Peters hårdeste modstandere til VM-titlen og OL-medaljerne — nemlig kineseren Dan Lin og Chung Wei Lee fra Malaysia. Disse to er Peters ”ærkerivaler — og de har begge indtil videre vist stor styrke i VM-turneringen.
VM-turneringens helt store danske overraskelse er Hans Kristian Vittinghus (HK), der kom med til VM på grund af en skade hos træningskammeraten Jan Ø. Jørgensen. Med tre sejre på fokuseret og varieret spil har HK fået sit internationale gennembrud med en plads i VM-kvartfinalen, hvor modstanderen er den forsvarende verdensmester Jing Chen, Det bliver en særdeles svær opgave, men måske lurer der en dansk senstation fra den unge dansker, som med præstationerne i London absolut har meldt sig ind i kampen om en OL-billet. Det ligner et hårdt opgør mellem HK, Jan Ø. og supertalentet Victor Axelsen.
Jeg blev også i går meget positiv overrasket over herredoublen Mads Conrad og Jonas Rasmussen, der i 1/8-finalen besejrede det rutinerede par fra Indonesien — Chandra og Gunawan. I dagens kvartfinale venter de forsvarende verdensmestre Fu og Cai fra Kina, der igennem flere sæsoner har tilhørt verdenstoppen. Mads og Jonas er også et godt bud på en dansk herredouble til OL 2012 på trods af, at der kun deltager 16 par i OL-turneringen, og at hvert land kun må deltage med mere end ét par, såfremt begge par er i top otte efter OL-kvalifikationsperioden.
Der er også rart, at Mathias Boe og Carsten ”Nuller” Mogensen efter en mindre formnedgang har vist rigtig godt spil i deres to første VM-kampe. Jeg tror, at der venter tilskuerne i Wembley Arena et brag af en herredouble, når de topseedede danskere møder Ahsan og Septano fra Indonesien. Jeg tror på dansk sejr — og jeg bliver heller ikke overrasket, hvis ”Nuller” og Boe spiller sig i VM-finalen på søndag. De virker ”skarpe og tændte”, hvilket er helt afgørende for at komme helt…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *