Ligetil.nu

Oprettet 27/08/2008 – 10:05

En netavis for usikre læsere
Op mod en halv million voksne danskere har svært ved at læse en almindelig nyhedsartikel i en avis. Nu har de mulighed for at vælge en lettere udgave af døgnets vigtigste nyheder.
ligetil.nu er en ny hjemmeside for unge og voksne med læsevanskeligheder. Hjemmesiden skal give usikre læsere samme mulighed for at orientere sig i nyhedsstrømmen som resten af befolkningen. Artiklerne er skrevet i et letlæst sprog, med ordforklaringer og baggrundsinformation. Desuden kan læseren få artiklerne læst højt.
Omkring en halv million voksne danskere, heraf en del udefra, har svært ved at forstå en nyhedsartikel i en avis og fravælger derfor ofte læsning som kilde til information. Deres læseproblemer præger valget af uddannelse og erhverv, de har dårlige forudsætninger for at deltage i samfundslivet, og de har svært ved at hjælpe deres børn i skolegangen.
‘En nyhedsside, der går lige til sagen, uden journalistisk krukkeri, kan være den håndsrækning, der skal til for de læsesvage. Måske vil også andre læsere bruge ligetil.nu som en genvej til et nyhedsoverblik. Og så er nyhedssiden helt oplagt i undervisning af elever med skriftsproglige vanskeligheder’, siger Carsten Elbro, professor i læsning ved Københavns Universitet.
En daglig netavis for voksne, usikre læsere var en af anbefalingerne i en rapport fra en ekspertgruppe, som Kulturministeriet nedsatte for fem år siden forud for en sprogpolitisk redegørelse til Folketinget (”Sprog på spil”, september 2003). Ekspertgruppen anbefalede danske dagblade at udforme en daglig netavis for usikre voksne læsere med det formål ‘i kort form og uden nedladende forenkling …. at fremstille dagens væsentligste nyheder i en tilgængelig form”.
ligetil.nu-redaktionen holder til hos nyhedsbureauet Ritzau og består af to journalister med mange års erfaring i at skrive letlæste nyheder. På baggrund af bureauets nyhedstjeneste vil de udvælge og omskrive døgnets vigtigste begivenheder fra ind- og udland, kultur og sport.
Danske Dagblades Forening har været med til at søsætte projektet, og direktør Ebbe Dal siger: ‘Med ligetil.nu får en stor gruppe af læsesvage danskere forbedret adgang til nyheder, som aviserne bugner af, og som Ritzau er med til at levere døgnet rundt.”
Bag etableringen af netavisen ligetil.nu står en projektgruppe med sprogprofessorerne Jørn Lund og Carsten Elbro, Ritzaus nyhedschef, Erik Berg, samt chefredaktør Stig Ørskov og journalist Bo Maltesen fra Politiken.
Projektet er finansieret af Kulturministeriet og Trygfonden.

Ligetil.nu – en blogg för alla och envar!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *