Live-overvågning fra vulkanudbruddet i Island

Oprettet 19/04/2010 – 21:28

Et overvågningskamera placeret på toppen af Valahnukur giver et godt billede af det vulkanske udbrud i Eyjafjallajokull-gletcheren, der har forårsaget den askesky, som har lukket næsten alle Nordeuropas lufthavne i de seneste fem døgn. Du kan se vulkanen live på den islandske telekommunikationsvirksomhed Milas hjemmeside, og mere end 1 mio. mennesker fra over 180 lande har allerede besøgt hjemmesiden for at følge vulkanens udbrud i direkte billeder.
Link til live-billederne fra vulkanudbruddet
– Overvågningskameraerne fra Mobotix blev faktisk allerede sat op et godt stykke tid, før vulkanen gik i udbrud i marts. Det skete i forbindelse med, at vi opsatte kameraer forskellige steder i Island for at følge landets natur. Det virkede som en god ide at placere et kamera på Eyjafjallajokull-gletcheren, da vi vidste, at der var en chance for, at der her var vulkaner, som snart kunne gå i udbrud. Kameraet på Valahnukur pegede egentlig mod en anden vulkan, nemlig Fimmvorduhals, men takket været dets gode placering var det nemt at vende det mod Eyjafjallajokull, da den brød ud, fortæller Hordur Agustsson, som er marketing specialist hos Mila.
Tusindvis følger med fra hele verden
Live-billeder fra et vulkanudbrud er en nyhed i Island og de data, som bliver samlet via disse optagelser, er meget værdifulde for forskningen i landet. Mere end 1,5 mio. mennesker fra hele verden har besøgt Milas hjemmeside, siden vulkanudbruddene startede i Island – og antallet af besøgende stiger hver dag. Det stigende antal besøgende på hjemmesiden hænger formodentlig sammen med det stigende antal flypassagerer, der er strandet derhjemme eller tvunget til forlænget ferie pga. det lukkede luftrum.
Hårdføre kameraer kræves
Opsætning af kameraer på bjergtoppe er ikke en nem opgave. Der er brug for både elektricitet og internetforbindelse for at kunne sende live, men heldigvis kan det Mobotix-kamera, der er opsat på Valahnukur, nå Milas sendemast på det nærliggende bjerg Hraunhóll. Men mere vigtigt er, at kameraet kan holde til de barske vejrforhold, som på ingen tid kan ødelægge et sart kamera. Det skal kunne holde til både vind, regn, sne og salt – og nu også vulkanaske.
– Vi har valgt at bruge Mobotix’ kameraer til installationen, da de opererer som selvstændige enheder og derfor ikke behøver en masse ekstraudstyr. Disse kameraer er stærke og velbyggede og kræver ikke meget elektricitet, så derfor er de perfekte til de vanskelige forhold i Island, fortæller Haflidi Jonsson, business director hos Securitas, der har leveret kameraerne til installationen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *