Mærk byens skrald – Ny udstilling på Københavns Museum

Oprettet 05/10/2011 – 12:06

I containere, skraldespande, affaldsforbrændinger og toiletter. Uanset hvor meget vi prøver at gemme vores affald væk, er det en del af vores hverdag og livet i byen. Københavns Museums næste udstilling SKRALD! dykker ned i de bedste historier om Københavns skrald og hvad vi gør med det.
Hvor gjorde man af skraldet før man fik skraldespande? Hvorfor smed rige folk engang deres dyre porcelæn på lossepladsen? Hvad er et fluehus og hvorfor spiser nogle mennesker kun mad, der er smidt ud?
Med udstillingen SKRALD! åbner Københavns Museum dørene til et oplevelsesrum af fortællinger om københavnernes liv med affald gennem tiden og giver nye perspektiver på en af de største udfordringer for verdens storbyer lige nu.
”Den moderne livsstil i verdens storbyer med to-go-kaffe og forbrugerræs betyder, at byerne producerer den største mængde affald i verden, men det er ofte også i storbyerne, man finder de kreative løsninger på affaldsproblemerne. Vi glæder os til at invitere publikum ind i den her udstilling, hvor man kan gå på opdagelse i det skrald, vi ellers gemmer væk og glemmer. Mange ting ’forsvinder’, fordi vi opfatter det som affald, men affaldet kan også tage ny former og genopstå med nye funktioner afhængig af, hvordan vi opfatter skrald og affald og hvad vi gør med det”, siger formidlingsleder Camilla Mordhorst fra Københavns Museum.
Hjemmet, baggården, gaden og lossepladsen
Udstillingen selv er bygget op af gammelt skrald og genbrugsmaterialer og bevæger sig ind i emnet på tværs af tid, sted og skala. Gennem film, fotos, kunst, spil, genstande og legende installationer går turen fra forbrug og potentielt affald i det moderne teenageværelse, over skraldemændenes hårde arbejde i starten af 1900-tallet, åbne lossepladser på Amager til middelalderens gader og baggårde, som var datidens endestationer for byens affald.
Affald i hjemmet er ikke kun klistrede poser under køkkenvasken, men også det sted, hvorfra vi smider sofaer, bukser og computere ud. Moderne baggårde er i dag blevet byens rolige grønne frizoner, men engang var de små og mørke, steder for produktion og affald, hjemsted for rotter og baggårdskatte. I byens gader har de ustyrlige københavnere smidt deres affald og lavet systemer for at fjerne det igen. Engang var det hestepærer og stinkende rendestene, i dag er det cigaretskodder, tyggegummi og overfyldte skraldespande. Lossepladsen er forbrugets endestation. Her kommer problemerne med vores enorme mængder af affald til syne og her finder vi nye løsninger. SKRALD! viser, at skraldet er en del af byens liv og altid har været det.
“København har siden slutningen af middelalderen været den by i Danmark med flest indbyggere, og når mange mennesker bor tæt sammen i en forholdsvis lille by, produceres store mængder affald – der fylder. De seneste tal fra Eurostat viser, at Danmark er det land i EU, som producerer mest affald. Eftersom storbyen i dag er det sted, hvor der produceres mest affald, er det særligt interessant at se på, hvordan byen København har håndteret sine udfordringer med skraldet – før og nu”, siger museumsinspektør Vivi Lena Andreasen.
Løft en skraldespand og lugt til stanken
Børn og voksne får selv lov at mærke skraldet i udstillingen – hvis de tør! Nysgerrige kan lugte til den fæle stank af en gade i København fra 1930, se af bjerg af slagge eller kravle ind i en mørk container og bruge lommelygten til at finde de værdifulde ting, andre har smidt ud. Man kan også høre om 1700-tallets rendestene, som byens indbyggere måtte balancere henover på smalle planker for at undgå at få buksebenene indsmurt i skidt og møg. Og man kan prøve om man kan løfte en de 20 kilo tunge zink-skraldespande som Københavns skraldemand brugte helt indtil 1980’erne. Se også engangstrusser fra Irma, moderne rottefælder, et rigtigt baggårdslokum i full size og prøv kræfter med 3d-pudslespillet over Amagers giftgrunde.
Tid og sted
Københavns Museum fra d. 14. oktober 2011 – 31. juli 2012

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *