Marcus Ljungqvist siger farvel

Oprettet 20/10/2009 – 21:04

Da Marcus Ljungqvist sluttede karrieren i weekendens Paris-Tours, var det hans helt egen beslutning. Selv ikke kontrakttilbud fra Lance Armstrong eller fra Team Saxo Bank, hvor han har haft sine bedste år kan få den høje, trofaste og hårdtarbejdende svensker på andre tanker. Man skal stoppe på toppen.
”Jeg er meget beæret over at modtage tilbud fra Lance og andre hold i min karrieres efterår. Det er ikke forbeholdt alle ryttere stadig at være eftertragtet, når man nærmer sig de 35 år. Men alle ting har en ende – også de gode, og efter moden overvejelse har jeg takket ja til en ny udfordring i livet. Hvem ville ikke ønske at stoppe karrieren på toppen og ovenikøbet på verdens bedste cykelhold”, spørger Marcus Ljungqvist retorisk.
Resultatmæssigt har de senere år ikke skænket den blonde skandinav de store triumfer, men statistikken er misvisende for potentialet og for det grundigt udførte arbejde. Dog vandt han på suveræn vis det svenske mesterskab i juni måned. Desuden har han knoklet benhårdt for, at andre kunne fejre store triumfer – med øje for holdets resultater som det vigtigste. At være hjælperytter er et ærefuldt hverv, som i feltet respekteres skyhøjt:
”Jeg har som andre på holdet fået mine chancer for at skabe mine egne resultater, og i disse situationer skal man også have heldet med sig. Men lykkens pil har ikke altid været drejet i min retning. Til gengæld har jeg fejret store triumfer i fællesskab med holdkammeraterne, og jeg har helt klart været tilfreds med min egen rolle på holdet, hvor jeg i år har hjulpet Gustav Larsson til den samlede sejr i Tour de Poitou og Andy til den samlede sejr i Tour of Luxembourg”, fortæller en afklaret svensker, som selv vandt den luxembourgske rundtur i 2002.
I tiden 2000-2002 var Marcus Ljungqvist på Team Fakta efter et år hos italienske Cantina Tollo. På det danske hold med Kim Andersen som sportsdirektør og Kurt-Asle Arvesen som holdkammerat opnåede han flotte sejre i Tour de Normandie, Rheinland-Pfalz Rundfahrt, Paris-Camembert, Tour of Luxembourg og Route Adelie.
”Marcus lavede sine største personlige resultater i årene hos Team Fakta, hvor han i dén grad sørgede for holdets måske største sejre sammen med Kurt-Asle. Han har været en stabil all-round rytter, der kan begå sig alle steder med undtagelsen af bjergene. Holdmentaliteten hos både Fakta og Team Saxo Bank har passet rigtig godt til Marcus, og han har været en enorm arbejdskraft og en loyal hjælperytter og kammerat på landevejen”, fortæller sportsdirektør Kim Andersen.
Trekløveret Andersen, Arvesen og Ljungqvist samledes atter i 2006 på det daværende Team CSC, hvor han nu selv vælger at stoppe sin karriere på trods af muligheden for at fortsætte hos Team Saxo Bank.
”Det er naturligvis en svær beslutning at træffe, men det er det rigtige for mig at stoppe på topplan. Jeg kommer til at savne holdkammeraterne og den holdånd, der er helt speciel hos Team Saxo Bank. Jeg vil gerne sige tak til alle, som har hjulpet mig igennem min karriere. En særlig tanke går til Kim og Kurt-Asle, som også har spillet en stor rolle for mig som en god ven udenfor livet på landevejen”, slutter den svenske mester, som nu udgiver en bog i samarbejde med freelance-journalist, Håkan Edvardsson. Bogen handler om livet på landevejen som professionel cykelrytter. Når den sidste side er skrevet, glæder svenskeren sig til at tage på ferie med sin kone og søn på 2½ år, før en ny tilværelse som sportsdirektør på Team sky begynder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *