Oprettet 24/11/2008 – 12:33
Networking, erfaringsdeling og inspiration, var i fokus, da 80 breddedommere var samlet til ’Store Dommerdag’ i Odense, den første af sin slags. Her var der masser af faglige indspark fra blandt andet assisterende landstræner, Peter Bonde.
Mens elitedommerne søndag var i aktion på grønsværen, var de danske breddedommere i stedet ’i aktion’ ved Store Dommerdag i Odense Congress Center. Det er første gang, at DBU afholdte en inspirationsdag for landets breddedommere, inspireret af trænernes succesfulde Store Trænerdag. Her kunne dommerne møde andre dommerkollegaer, networke og ikke mindst få masser af faglige indspark og inspiration til dommerkarrieren. Og det er netop også pointen med dagen ifølge Poul Johan Christensen, der er tovholder for dagen og medlem af DBUs Breddedommergruppe.
”Der har været en rigtig godt stemning og man kan mærke på de efterfølgende diskussioner, at breddedommerne også får noget ud af de mange oplæg. Så jeg er helt sikker på, at vi også på dommersiden kan få skabt en tradition, hvor dommerne har mulighed for at møde hinanden på tværs af regionsgrænserne, og hvor dommerne, der jo ofte er alene i jobbet, har mulighed for at networke og udveksle erfaringer med hinanden,” lyder det fra Poul Johan Christensen, der understreger vigtigheden af, at man sikrer fastholdelse af breddedommerne, der er en eftertragtet vare i fodboldfamilien:
”Vi har jo dommermangel og derfor er det også vigtigt at vi formår at fastholde dem, vi har. Og det gør vi blandt andet ved at skabe nogle rammer som dem i dag, hvor breddedommeren er i centrum, hvilket jo ikke er noget de er så forvænte med, især i medierne hvor det oftest er elitedommerne, der fylder. Det er vigtigt at vi tænker dommeren ind i fodboldfamilien,” slutter Poul Johan Christensen.
Den gode dommer
Og der var masser af emner at tage fat på.
På dagsordenen var blandt andet ’den gode dommer’. Her kunne Svend Ørgaard med eksempler fra grønsværen fortælle om, hvordan en dommer er en god leder på og uden for banen. Og hvordan man er en god dommer:
”At dommeren ser sig selv som en leder på banen er utrolig vigtigt, hvis man skal være en god dommer. Det er jo også det spillerne efterspørger. Man er en god dommer, når man virkelig kan lide det man laver, og der er harmoni i den måde man agerer og kommunikerer. Se på Claus Bo Larsen og Michael Svendsen. Begge er forskellige dommertyper på banen, men begge er jo gode dommere,” lyder det fra Svend Ørgaard, der blev efterfulgt på scenen af Tore Østergaard fra DBU´s Dommeruddannelsesgruppe. Her blev dommerne orienteret kort om den vifte af uddannelsestilbud der stilles til rådighed for breddedommerne.
Eftermiddagen blev indledt af Peter Krustrup, der talte om værdien af fysisk træning. Oplægget var afledt af det samarbejde, som Peter Krustrup som professor på Institut for Idræt, har haft løbende med DBU og DBUs Elitedommergruppe, der skal sikre den mest optimale fysiske træning for de danske topdommere.
Og også træneren ’fik lov’ til at komme med sit bud på ’den gode dommer’.
Assisterende landstræner, Peter Bonde, gav således dommerne et indblik i en træners hoved med udgangspunkt i DVD’en ’spillestil & roller’, der blev udgivet sidste år. Derudover blev der sat gang i diskussioner om trænerens og dommerens rolle ud fra forskellige eksempler fra fodboldbanen. En dialog, der er enormt vigtig ifølge Peter Bonde:
”Jeg synes altid, det er vigtigt, at man er i dialog. Og her i dag er der jo ikke så mange følelser på spil, som der måske er på fodboldbanen, så det har været rigtig interessant. Vi har jo nogle fællesnævnere som dommer og trænere, og så synes jeg det er rigtig interessant at dele erfaringer med udgangspunkt i hinandens synspunkter,” lød det fra Peter Bonde, der kunne høre DBUs formand Allan Hansen afslutte den første Store Dommerdag.
Et godt initiativ
Og står det til deltagerne bliver det nok ikke den sidste.
Sabina Vinther på 16 år var kommet fra Viborg for at deltage:
”Jeg synes det lød som et spændende arrangement med mange gode indlæg. Og så er det jo altid godt at lære noget nyt , samtidig med at man også får mødt nogle af de andre fra rundt om i landet. For mig er det vigtigt at jeg har mulighed for at dele erfaringer med andre. Og så det jo altid spændende at høre, hvordan det går andre steder,” siger Sabina, der suppleres af Kenneth Sørensen, der er kommet til Odense fra Næstved:
”Jeg er kommet først og fremmest for at møde nogle kollegaer og så for at bakke op om initiativet, som jo har været efterspurgt fra mange. Jeg synes, det var nogle rigtig gode emner, der på dagsordenen, og jeg fik egentlig noget ud af det hele. For mig er det dog først og fremmest det sociale og netværket blandt os dommere, der tæller. Her møder du jo dommere på alle niveauer, og det er jo rart at kende dem lidt bedre, når man nu mødes derude i fodbolddanmark,” lyder det fra Kenneth Sørensen.