Nexavar er livsforlængende for leverkræftpatienter

Oprettet 19/08/2008 – 11:55

Nexavar er det første lægemiddel godkendt i Europa og USA til systemisk behandling af leverkræft.
København, den 19. august 2008 – Et netop offentliggjort fase 3 studie i New England Journal of Medicine viser, at patienter med levercancer, som er i behandling med Nexavar (sorafenib), opnår en forbedring i median levetiden med 3 måneder, i forhold til, hvis de ikke modtager behandling. Nexavar er det første lægemiddel godkendt i Europa og USA til systemisk behandling af leverkræft.
Levercancer er den tredje mest dødbringende kræftsygdom i verden og i vækst(1). Muligheden for at overleve levercancer er ret lille. Ifølge Kræftens Bekæmpelse overlever kun 13 % mænd og 10 % kvinder ét år efter, at diagnosen levercancer er blevet stillet(2).
Dette skyldes blandt andet, at der for patienter med fremskreden eller progressiv levercancer og leversygdom tidligere har manglet behandlingsmuligheder, som har kunnet bidrage til at forlænge levetiden(3).
Nu viser det internationale fase 3 double-blind, placebo-controlled Sorafenib HCC Assessment Randomized Protocol (SHARP) studie med 602 patienter fra 21 lande, at leverkræftpatienter i Nexavar-behandling i gennemsnit lever 1,3 gange længere end patienter, som ikke modtager behandling. Dette er ensbetydende med en 44 % forbedring i median levetiden(4) for leverkræftpatienter, hvis de er i behandling med Nexavar(5). Median levetiden var således 10,7 måneder for de patienter, som modtog behandling med Nexavar, sammenlignet med 7,9 måneder i placebo-gruppen.
Nexavar repræsenterer et gennembrud i behandlingen af primær leverkræft, hvor der ikke tidligere har været nogen behandling med dokumenteret effekt på levetiden,” siger Morten Ladekarl, overlæge ved Onkologisk Afdeling, Århus Sygehus.
”Det giver begrundet håb om, at yderligere undersøgelser af biologiske, målrettede lægemidler vil føre til endnu bedre resultater”, siger Morten Ladekarl, som er ansvarlig for én af de to eksperimentelle enheder i Danmark, der i dag tilbyder behandling af leverkræft med Nexavar, henholdsvis på Århus Sygehus og på Rigshospitalet.
De første resultater fra SHARP-studiet blev offentliggjort på den internationale American Society of Clinical Oncology (ASCO) konference i juni sidste år og det var med baggrund i de lovende resultater allerede dengang, at Nexavar kort tid derefter blev godkendt til behandling af primær levercancer i Europa og USA, og at samtlige patienter i studiet overgik til behandling med Nexavar.
Nexavar er idag godkendt til behandling af nyrecancer i 60 lande. Bayer håber desuden på, at kræftpatienter med andre typer cancer udover nyre- og leverkræft i fremtiden også vil kunne få gavn af lægemidlet. På nuværende tidspunkt gennemføres studier på bl.a. lungekræft, brystkræft, metastatisk melanom.
Om Nexavar
Nexavar (sorafenib) blev i efteråret 2007 godkendt af lægemiddelmyndighederne i Europa af EMEA og i USA af FDA, som det første lægemiddel i tabletform til behandling af levercancer (hepatocellulær carcinoma – HCC). Nexavar er en ny måde at behandle kræft på – en såkaldt ’targetteret’, målrettet behandling. Nexavar tages som tabletbehandling og virker ved at angribe tumoren på to måder. Dels ved at hæmme tumorvæksten og dels ved at hindre tilvæksten af nye blodkar, som er en forudsætning for at cancercellerne deler sig og vokser. Behandlingen er ikke helbredende, men i stand til at forlænge patientens levetid.
Bayer Schering Pharma er en førende verdensomspændende farmaceutisk virksomhed inden for specielle behandlingsområder. Forsknings- og forretningsaktiviteterne fokuserer på områderne: Oncology, Hematology/Cardiology, Women’s Healthcare, Primary Care, Specialized Therapeutics og Diagnostic Imaging. Gennem innovative produkter stiler Bayer Schering Pharma efter en førende position på markedet for specialbehandling. Det er Bayer Schering Pharmas mål at forbedre livskvaliteten samt at gøre en forskel for den medicinske udvikling gennem nytænkning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *