Oprettet 18/08/2011 – 15:07
Investeringer i solenergi er nu blevet så rentable, at private husejere tjener penge fra første dag
Både solfanger, der producerer varmt, og solceller, der genererer strøm, er blevet gode forretninger. Det viser tal fra den offentlige organisation Go’ Energi, der har undersøgt soløkonomien i almindelige parcelhuse.
– Det har aldrig været så attraktivt at udnytte solen, som det er nu, siger Henrik Teglgaard Lund, sekretariatschef i Go’ Energi. Det skriver politiken.dk.
Tallene fra Go’ Energi viser, at man med solceller kan få en gevinst på omkring 80 kroner det første år. Her er afdragene på et eventuelt lån til investeringen betalt. Solfangere giver første år en gevinst på 335 kroner. Og det er gevinster, der vil stige år for år, samtidig med at eventuelle lån til anlæg betales ned.
Bag de tekniske beregninger af anlæggenes effektivitet står blandt andre Teknologisk Institut og Danmarks Tekniske Universitet, DTU. DTU har regnet på solfangeranlæg, der producerer varmt vand til private husejere.
– Der er langt større energibesparelser at komme efter ved solvarmeanlæg, end vi havde regnet med. Det er meget positivt og meget overraskende, siger lektor Simon Furbo fra DTU.
Teknologisk Institut har set på økonomien i solceller, der sættes op på taget for at generere strøm af sollys. Også her kan almindelige familier spare mange penge og energi, mener solcelleekspert Ivan Katic.
Begge typer solenergi kræver, at man har et egnet tag eller et andet sted på grunden, hvor solfangere eller solceller kan få mest mulig sol.
Det positive regnestykke for solenergi skyldes flere forhold. Solceller er blevet 40-50 procent billigere. Renten er lav, så det er forholdsvis billigt at låne til investeringen. El og varme er blevet stadig dyrere som følge af grønne afgifter. Og slutteligt er det blevet muligt at trække håndværkerudgifter til montering fra i skat.
Håndværkerfradrag skaber interesse for solenergi
Tal fra Go’ Energi viser, at hver fjerde forbruger overvejer at bruge det nye skattefradrag til at installere enten et solvarmeanlæg eller et solcelleanlæg, skriver installator.dk.
Ifølge Go’ Energi har solvarme-teknologien de seneste år vist sig at være et godt bidrag til den primære varmekilde og en god investering for boligejerne. Med skattefradraget kan hver voksen i husstanden trække op til 15.000 kroner fra regningen, og det udgør cirka arbejdslønnen til for eksempel installation af solceller og solvarme.
Livsstilsekspert Birthe Linddal er ikke overrasket over den store interesse for at bruge håndværkerfradraget til at investere i netop solenergi. Hun forklarer, at mange af de mennesker, som skal ud at købe hus, er børn af 1980’erne. Og de er vokset op med kampagner om at spare på energien.
– Når de alligevel skal bygge et hus, synes de det er “cool” at kunne vise solpaneler på taget, fastslår hun, og fortæller, at de danskere, der investerer i solenergi, er med på at prøve ting af. De går gerne foran og har undersøgt, hvad de kan gøre for at spare på energien. De træffer et aktivt valg ved at vælge solenergi, afslutter hun.