Regn af hædersbevisninger til danske top-restauranter

Oprettet 04/11/2008 – 15:44

Gudme Raaschou Spiseguide 2009 er netop udkommet. Ved en gallamiddag på Søllerød Kro, blev der uddelt 13 priser og hædersbevisninger til eliten af den danske restaurant branche. Det er 32. år guiden udkommer og er Danmarks ældste og mest seriøse guide til gastronomiske oplevelser i Danmark. Bent Christensen har gennem alle årene har været frontløber og redaktør på Gudme Raaschou Spiseguide (tidl. Den Danske Spiseguide). Sammen med et anonymt korps på 7 prøvespisere fordelt over hele landet, vurderer og udvælger redaktionen, hvilke restauranter, der skal med i guiden, hvem der skal have stjerner og Årets…… hæderspriser.
Fra 10 pre-nominerede til 1 Årets Restaurant 2008
I Foråret blev 10 restauranter pre-nomineret til titlen som Årets Restaurant. Efter mange overvejelser blev de 10 skåret ned til 4: Noma, Geranium, Malling & Schmidt og Herman. 4 år i træk er den københavnske restaurant NOMA nomineret til Årets Restaurant af Gudme Raaschou Spiseguide og i år lykkedes det så endelig for den banebrydende, nordiske restaurant at vinde prisen.
Danskere i international klasse
Danmark er de senere år blevet svær at komme udenom på den internationale gastronomiske scene, og det er ikke mindst i kraft af Noma’s fantastiske placering som nr. 10 på Restaurant Magazines top-50 restaurants in the world. Flere af de danske top restauranter ligger på absolut højde med, og mange endda højere, end mange trestjernede Michelin restauranter i Europa. Niveauet er ganske enkelt tårnhøjt, og derfor har det været en endog meget stor udfordring at finde frem til hvilken af de 4 nominerede restauranter, der skulle blive Årets Restaurant i år.
Ændringer i forhold til sidste år
Selve guiden indeholder en del forskydninger i de enkelte landsdele. Her nævnes nogle af de mere markante:
Jylland
Det er mange år siden, at Nordjylland har oplevet at få 2 nye *** restauranter. Det er hhv. Standgården (Allan Poulsen) på Læsø og Vendia Gourmet (Kristian Rise) i
Hjørring, sidstnævnte har tilmed også fået en SOL. Det er yderst sjældent, at Spiseguiden tildeler en restaurant ***SOL i sit første leveår. Desuden er ”De 2 Have” i Skagen ny stjernerestaurant.
Østjylland mistede et par *** restauranter, da Wassim Hallal forlod WH i Trige og folkene bag Prins Ferdinand forlod sit koncept i Den Gamle Bys fine restaurant. Molskroen, Koch, Frederikshøj samt Malling & Schmidt er i front. Svineriet fik **.
Midtjylland nærmere bestemt Silkeborg kunne modtage en fortjent hæderspris for Årets Oste: Karoline Amalie i Virklund. Sønderjylland blev beriget med dels en ny ** (BIND) dels en enkelt ny *(Tyrstrup Kro).
Fyn
På Fyn skete der opadgående klassificering et par steder bl.a. Rudolf Mathis, ligesom en hæderspris Årets bedste BO&SPIS adresse fik fynsk adresse: Steensgaard Herregaardspension.
Sjælland og København
Vestsjælland fik sin første *** restaurant nogensinde i guidens 32-årige historie, Dragsholm Slot (Claus Henriksen)
Men endnu et år var det Storkøbenhavns restauranter, der løb med de mange topplaceringer.
Desuden fik MR***SOL og *** til Kiin-Kiin, Mielcke & Hurtigkarl og Umami. Årets nye i trestjerneregi var Herman med ***SOL.
Årets vindere
Årets Restaurant: NOMA.
Årets Dessertoplevelse og Årets Kokkeprofil: Herman (Thomas Herman).
Årets Sommelier blev Thilde Jo Maarbjerg fra Kong Hans Kælder, medens Årets restaurantchef/tjener prisen gik til Christian Aarø Mortensen på Premisse.
Årets Vinkort: Søllerød Kro og Årets Aveckort: Kiin-Kiin.
Årets Frokosterestaurant: Aamanns og Årets Bistro/Brasserie: Bistro Boheme.
2 Særpriser blev tildelt Søren Gericke og Jens Peter Kolbeck. Begge blev ikoniseret af Gudme Raaschou Spiseguide.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *