Sådan tager du bedre børnebilleder

Oprettet 30/07/2008 – 13:02

Sådan tager du bedre børnebilleder
Det at få en lille ny i familien øger lysten til at tage billeder – rigtig mange billeder.
I nuet synes de gode, men efter nogle år opdager man, hvor ens og kedelige de egentlig er. Vi har talt med vinderen af ”årets danske hverdagbillede” – Årets Pressefoto 2008, Thomas Nielsen, som giver gode råd til anderledes og mere spændende børnebilleder
Når den lille guldklump fødes, går der ikke mange timer, før barnet er centrum for familiens beundring og foran frontlinsen på alle familiemedlemmernes kameraer. Forældre og bedsteforældre knipser løs for at fastholde og forevige hver lille bevægelse og smil fra det lille nye menneske. Der er aldrig før taget så mange billeder, som efter de digitale kameraers fremmarch. Er det ensbetydende med, at vi tager bedre billeder? Hvis du kigger i børnefamiliernes fotoalbum, vil du se, at alle billeder stort set er ens, udtaler fotograf Thomas Nielsen. Der er ingen historie, kun billeder af barnet i forskelligt tøj og på forskellige stadier. Billederne fortæller ikke nogen historie. Mange forældre synes, at billedet er godt, lige når de har taget det, men når de betragter det igen efter nogle år, har de glemt situationen. Og da billedet ikke i sig selv fortæller noget, er det lige så kedeligt som det, der sidder ved siden af i albummet.
Det familier ønsker, er naturlige billeder af deres børn. For at det kan lade sig gøre, skal man starte med at gøre det til en naturlig ting, at der bliver taget billeder. Når først kameraet er fundet frem fra skuffer og gemmer, er situationen ofte væk og i stedet bliver det til et opstablet billede med stive smil. Jeg har aldrig mine kameraer i fototasker eller dæksler på. De står fremme og er klar til skud. Med Olympus fremragende støvbeskyttelsessystem er det ikke længere noget problem, udtaler Thomas Nielsen, der i øvrigt mener, at det er vigtigt at have et kamera, der kan tåle at være en del af familien. Jeg har igennem årene haft mange Olympus kameraer, såvel kompakt kameraer som DSLR. De har alle holdt både til mit professionelle liv som fotograf samt til mit aktive familieliv med børn. Det har givet mig mange gode billeder og anerkendelser fortsætter Thomas Nielsen
Det er vigtigt at tænke i børnehøjde. Når min datter leger med sit lille køkken, sidder jeg på gulvet og bliver en del af legen. Det gør det muligt at tage nogle gode billeder. Jeg kommer ikke lige pludselig farende med mit fotoudstyr, men er en naturlig del af det at give bamsen mad. Det at jeg er i samme højde som min datter, giver et helt andet billede, udtaler Thomas Nielsen. Mange voksne begår den fejl, at de tage billedet oppe fra og ned i en vinkel på 45 grader. Derved mister man for- og baggrund, som imidlertid er en vigtig del af billedet
Et godt billede består af tre lag: forgrund, mellemgrund og baggrund. Det er disse lag, der tilsammen fortæller historien og skaber en god komposition.
Eksempelvis fødselsdagsbilledet, hvor lagkagen placeres i forgrunden (f.eks. nederst i venstre hjørne), barnet er i mellemgrunden og puster lys ud og ballonerne ses uskarpt i baggrundens øverste højre hjørne. Tag billedet i barnets øjenhøjde, det giver en harmonisk komposition. Indendørs bør man aldrig bruge zoom men gå tættere på, det giver bedre billeder samt mindsker risikoen for røde øjne ved flash optagelser, forklarer Thomas Nielsen.
Gælder det feriebilleder, skal man beslutte, om det er portrætter, man vil tage eller en ”reportage” som fortæller en historie. Placer barnet i forgrunden i det ene hjørne (måske lidt uskarpt) og f.eks. en gadegøgler i mellemgrunden og en bygning i baggrunden. Det giver spændende billeder. Husk hele tiden at ændre opbygningen af billedet, da det vil være med til at skabe et mere spændende fotoalbum
Det er vanskeligt at tage udendørsbilleder om sommeren. Billeder taget i solen giver kraftige farver og hårdere skygger, specielt i øjenhuler og under næsen. Gå derfor ind i skyggen, det giver et blødere lys. Når du mener, det perfekte billede er i kassen, så tag 10 mere. Det viser sig ofte, at de bliver de bedste billeder. Træd en meter til den anden side, tag en ny vinkel, ændre adfærd og du vil se, hvor mange forskelligartede billeder, du får ud at det, forklarer Thomas Nielsen.
Hvis du er ude og tage billeder af din søn på lilleput fodboldholdet, kan billedet forstyrres af en tilskuer i baggrunden i en rød trøje, fordi øjet er sådan indrettet, at det drages af rød. Prøv at ændre det samme billede til sort hvid og du vil se, at hele oplevelsen forandres. Det er vigtigt at eksperimentere, og husk, der er intet, der er forbudt. En skør idé eller vinkel kan være med til at skabe det bedste billede.
Automatikken i et kamera i dag er så god, at den kan forandre stemningen i et billede. Blandt andet kan hvid balance fuldstændig filtrere rødstikket fra en solnedgang, hvilket ikke er ønskeligt. Derfor er der mange sceneprogrammer i de bedste kameraer….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *