Skanderborg: Festival vil undgå spritkørsel

Oprettet 12/08/2011 – 15:06

50.000 mennesker er i denne uge samlet til Smukfest i Skanderborg – og indtager 230.000 liter øl, 20.000 flasker spiritus samt meget andet alkohol. Arrangørerne sætter nu ekstra fokus på at forebygge spritkørsel.
Smukfest løber i denne uge af stablen for 31. gang. I år sættes der fra arrangørernes side ekstra fokus på at undgå spritkørsel blandt de 38.000 gæster og 12.000 frivillige. Et af de nye initiativer er at montere alkohollåse i de 11 varevogne og lastbiler, som køres af frivillige før, under og efter festivalen.
– Vi har igennem en årrække med succes fokuseret på at reducere antallet af gæster, der kører fra festivalen med for høj promille. Bl.a. kan alle gratis få deres promille tjekket, inden de kører hjem, siger Erik Pong Madsen, der er medlem af festivallens bestyrelse og har det overordnede ansvar for sikkerheden. – Efter en lang og fugtig nat kan man sjældent lovligt køre bil. Det er mange ikke opmærksomme på.
Det gælder også de omkring 100 frivillige, der kører forsyninger og affald mellem Skanderborg by og festivallen. – Sidste år udtrykte nogle frivillige bekymring for, om deres kolleger nu også var helt appelsinfri, fortæller Erik Pong Madsen.
– Man påtager sig et stort ansvar som frivillig. Særlig når man kører rundt på festivalpladsen, er det nødvendigt med stor agtpågivenhed, fordi så mange feststemte mennesker er samlet på et lille areal. Det ville jo være helt ubærligt, hvis en spirituspåvirket frivillig kom til at køre en festivalgæst ned.
Ingen start med en promille på over 0,5
Alkohollåsen, som er monteret i festivallens biler, hedder Smart Start og stammer fra Texas. Ifølge den danske importør, Jan Winum Povlsen, forhindrer apparatet slet og ret bilen i at starte, hvis chaufførens promille er højere end det tilladte.
– Alkolåsen fungerer efter samme princip som politiets alkometre. Blot med den væsentlige forskel, at den forhindrer kørsel, inden det er for sent. Dermed forebygges aktivt ulykker og frakendelse af kørekortet. Betjeningen tager blot 15 sekunder. – Efter et pust i mundstykket analyseres udåndingsluften. Er promillen højere end tilladt, sikrer forbindelsen til bilens elektronik, at motoren ikke starter.
Importøren oplever stigende efterspørgsel fra både private og virksomheder. – Ifølge Rådet for Sikker Trafik er spritkørsel skyld i hver fjerde dræbte i trafikken. Flere og flere virksomheder indfører derfor en nultolerancepolitik over for alkohol. Eksempelvis har landets førende bryggerier, busselskaber og transportvirksomheder installeret alkohollåse i deres biler. I USA er låsene allerede lovpligtige for spiritusdømte, og der arbejdes lige nu på et lignende lovforslag i Danmark.
Positiv modtagelse blandt de frivillige
Ifølge en af de frivillige chauffører, den 36-årige fysioterapeut Ulrik Gudiksen fra Værløse, har brugerne modtaget alkohollåsene positivt. – De er faldet i god jord, fordi de er nemme og brugervenlige, og fordi vi er sikre på, at ingen kører spirituspåvirkede. Dermed tager vi ansvar for både gæsterne, hinanden og de mange børn på festivallen. Nu skal man ikke længere bekymre sig om, hvorvidt man selv eller andre kører med for meget alkohol i blodet. Er promillen for høj, må man overlade rattet til en anden, og det fungerer helt fint.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *