Ukendte konsekvenser af liberal lukkelov

Oprettet 03/10/2008 – 21:52

Politikerne fortjener et ordentligt beslutningsgrundlag, før de beslutter, om lukkeloven skal liberaliseres yderligere. Det mener Håndværksrådet, som opfordrer de ansvarlige politikere til at skaffe sig den nødvendige viden, inden de reelt afskaffer lukkeloven.
“Jeg bakker derfor fuldt op om, at vi grundigt får belyst alle de konsekvenser af en liberalisering, der vil brede sig som ringe i vandet, hvis lukkeloven ophæves,” siger Håndværksrådets adm. direktør Paul Mollerup.
Han tilslutter sig dermed forslaget fra en række detailhandelsorganisationer om at nedsætte en lukkelovskommission.
“Jeg er for så vidt ligeglad med, hvad barnet skal hedde. Om det bliver en Lukkelovskommission eller et udvalg er underordnet. Det vigtige er, at alle aspekter af lukkeloven og de samfundsøkonomiske konsekvenser af at afskaffe den bliver belyst”, siger Paul Mollerup.
Blinde pletter i liberalisering
“Hvad vil en liberalisering af lukkeloven fx betyde for muligheden for at få unge til at tage en uddannelse til fx slagter? Vil det blive mindre attraktivt at bo i en landsby, hvis de store butikker i byerne må holde åbent om søndagen? Vi kender reelt ikke konsekvenserne”, understreger Paul Mollerup.
“Hvor mange vuggestuer og børnehaver skal fx fremover holde åbent om søndagen, hvis flere skal på arbejde i weekenderne? Det er blot nogle af de mange følgevirkninger af en fjernelse af lukkeloven, som ingen endnu har givet et kvalificeret bud på,” siger Håndværksrådets direktør.
Mangler allerede faglærte
Specialfødevareproducenter som fx slagtere bruger udelukkende faglært arbejdskraft for at overholde den skrappe danske fødevarelovgivning. Allerede nu mangler fødevareforretninger svende, og det giver problemer med at holde åbent om søndagen.
“Lige nu har en femtedel af arbejdsstyrken skæve arbejdstider. Spørgsmålet er, om regeringen er i færd med at opgive idéen om at gøre hverdagen lettere for landets børnefamilier?”, spørger Paul Mollerup.
Markant mindre vareudbud
De familiedrevne fødevareforretninger går en hård tid i møde, og mange vil utvivlsomt bukke under. Det vil ramme både forbrugerne og detailhandelen i landdistrikterne hårdt, forudser Håndværksrådet.
“Det er en udbredt myte, at afskaffelse af lukkeloven er til forbrugernes fordel og øger indkøbsmulighederne. Om få år vil mange opdage, at det ikke er til at opdrive danskproducerede kvalitetsfødevarer. I stedet for et varieret udbud vil vi stå tilbage med standardvarer 7 dage om ugen 24 timer i døgnet”.
Tre grunde til at bevare lukkeloven:
* En afskaffelse vil reducere søgningen til fødevarefagene og øge mangelen på faglært personale
* En afskaffelse vil gøre hverdagen langt sværere for butikspersonalet
* En afskaffelse vil lukke butikker, øge skævvridningen mellem land og by og reducere udbuddet af kvalitetsfødevarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *