Oprettet 09/08/2011 – 12:06
Et hjerte af guld. CORE, Center of Research and Education, bliver verdens første af sin art, når det placeres i hjertet af det nye supersygehus i Skejby.
Et forskningscenter, som ikke alene vil stå som et fyrtårn for det nye Aarhus Universitetshospital, men som også vil lyse op i forskningsmiljøet globalt. Det arbejder Aarhus Universitet og Region Midtjylland ihærdigt på at skaffe minimum en halv mia. kroner til, skriver magasinet DIALOG, som udgives af Region Midtjylland.
Det op mod 16 etager højt specialiserede forskningsbyggeri er døbt CORE. Bag navnet gemmer sig Center Of Researchand Education. Og ambitionerne er at skabe et center, som er helt unikt – også internationalt. Udviklingen af nye teknologier i samarbejde med erhvervslivet skal helt ind i hospitalets hjerte.
CORE bliver den faglige dynamo og omdrejningspunktet i fremtidens Aarhus Universitetshospital. Og håbet er, at spaden stikkes i jorden i starten af 2014. Men først skal finansieringen på plads. I løbet af efteråret bliver det afklaret, om Aarhus Universitets Forsknings Fond (AUFF)’s ejendomsselskab FEAS vil investere i og bygge CORE.
Store perspektiverAllan Flyvbjerg, der er dekan for Health, det Sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, ser store perspektiver i Core.
“Sådan en smeltedigel midt i hospitalet, hvor forskning, uddannelse og klinik arbejder sammen med erhvervslivet iet dynamisk miljø, er ikke set før. Det bliver en international nyskabelse. Jeg kender ingen steder i verden, hvor man har planer som vores”, siger Allan Flyvbjerg, der selv tidligere har modtaget en lang række nationale og internationale priser for sin forskning i diabetes.
“Det vil være fantastisk at få sådan et forskningscenter helt tæt på patienterne, hvor lægerne kan samarbejde mederhvervslivet om for eksempel patientundersøgelser”, fortsætter han.I forvejen er der et fint samarbejde mellem Aarhus Universitet,Aarhus Universitetshospital og Region Midtjylland.Også tættere end andre steder, og etableringen af sådan et center vil ifølge Allan Flyvbjerg være en materialisering af det gode samarbejde og gøre det endnu bedre.
Idefremmende rammer
Hans kontor ligger i universitetsparken på en lang gang med hønsebure til hver side, som dekanen kalder dem. “Men ideer fremmes ikke i hønsebure. I CORE skaber vi et dynamisk forskermiljø, der opmuntrer skæve vinkler og samarbejde på tværs. I disse år taler vi meget om behovet for innovation, og det vil CORE skabe perfekte rammer for”, fastslår Allan Flyvbjerg.
CORE vil også betyde, at når den skæve ide opstår, slipper idemændene for at løbe fra Herodes til Pilatus for at få den finansieret, fordi erhvervslivet er en aktiv part, vurderer han.
Rigtig innovation
Inspireret af Stanford University i Californien får CORE en afdeling ved navn Bio-X Danmark. Her kan biotekvirksomheder og medicinalfirmaer ideudvikle sammen med for eksempel nørdede nanomedicinere, ingeniører og kemikere for at finde nye løsninger på fremtidens behov og gerne blive førende inden for udvikling af velfærdsteknologiske løsninger.
“Bio-X er stedet, hvor columbusæg klækkes. Det kan være inden for nye behandlingsformer eller nyt apparatur. Det bliver rigtig innovation og ikke noget, vi har set tusind gange før”, understreger Allan Flyvbjerg.Dekanen tror så meget på Bio-X, at der allerede er afsat et par millioner på hans budget til at få det til at rulle.I regi af Bio-X kan en håndfuld mennesker gå ud i klinikken blandt patienterne og afdække behov og derefter vælge en ting, de arbejder med gennem et år for at udvikle en prototype. Gruppen kan for eksempel bestå af en softwareingeniør fra Systematic, en bandagist fra Sahva og en filosof.
Åbent for andre
Selvom CORE får til huse på Aarhus Universitetshospital, bliver det åbent for alle hospitaler i regionen.”Vores ambition er, at de stærke faglige miljøer på regionshospitalerne skal have lige så meget ud af CORE som de ansatte ved Aarhus Universitetshospital”, fremhæver Allan Flyvbjerg. Han forestiller sig, at CORE kan sende rejsehold til regionshospitalerne, eller at de får plads i CORE. Og at CORE også bliver stedet for efteruddannelse, hvor kirurger træner nye operationsteknikker.