Yogi Sweet Chai te testet positiv for to pesticider i TÆNK

Oprettet 01/10/2008 – 10:00

Urtekram International A/S (Urtekram) er stærkt uenige i TÆNKs analyseresultater og fortolkning heraf.
I TÆNK-testen er der ikke fundet pesticider i Urtekram økologisk grøn te, men der er fundet to pesticider i Yogi Sweet Chai te før vand tilsættes og ingen pesticider i den færdige drik. Testen har givet teen en samlet bedømmelse, som: ”gives til økologiske teer, der indeholder pesticider i mængder, der indikerer tilsigtet brug”.
Urtekram og Golden Temple, producenten af Yogi Tea, tager på det kraftigste afstand fra formuleringen og afviser fuldstændig, at der kan være tale om tilsigtet brug af pesticid på de råvarer Yogi te blandes af. Golden Temple har et omfattende kvalitetsstyrings- og analyseprogram som bl.a. sikrer, at råvarer og blandinger er pesticidfrie. Golden Tempel analyserer alle blandinger og har også analyseret den blanding TÆNK har testet. I Golden Temples analyse er der ikke fundet det mindste spor af pesticider. De to pesticider TÆNK har fundet er naturligvis en del Golden Temples analyseprogram.
Urtekram har talt med TÆNKs testafdeling for at få en faktuel begrundelse for formuleringen ”indikerer tilsigtet brug”. TÆNK har svaret, at teen har fået den bedømmelse, fordi TÆNK ikke mener, at der skal kunne findes pesticider i økologisk te overhovedet. Når der findes pesticider i, hvad TÆNK selv kalder ”meget små mængder”, må det indikere tilsigtet brug. Det er en argumentation, Urtekram slet ikke er enig i. Det fremgår endvidere ikke af testen, at TÆNK selv opfinder bedømmelseskriterierne uden nogen form for sammenhæng med gældende lovgivning og officielle retningslinjer for økologi.
I TÆNK-testen antydes det, at Yogi Sweet Chai te indeholder pesticidrester over grænseværdierne, men teens testresultater ligger klart under grænseværdierne, hvilket TÆNK også har givet Urtekram ret i. Som nævnt viser test fra Golden Temple dog, at teen er 100 % fri for pesticidrester.
Spor af pesticider i økologiske varer kan forekomme, fordi ikke alle marker i verden dyrkes økologisk. Når en økologisk mark støder op til en konventionel dyrket mark, der bliver sprøjtet, kan der forekomme vinddrift, dvs. at noget af pesticidet bliver hængende i luften som aerosoler og føres med vinden over på den økologiske nabomark. Det ene af de to pesticider TÆNK har fundet spor af er f.eks. et ukrudtsmiddel til majsmarker.
Urtekram vil gerne slå fast, at Yogi Sweet Chai Tea er økologisk, lovlig og sikker at drikke for forbrugeren.
TÆNK skriver i artiklen endvidere: ”Også i den økologisk te Yogi Sweet Chai Øko, der importeres af Urtekram, fandt laboratoriet pesticidrester – dog kun to forskellige – og i meget små mængder. Da teen er et sammensat produkt, som indeholder både anis, fennikel, lakridsrod, kardemomme, sort pebet, kanel, ingefær og nellike, er det tilladt at tilsætte op til fem procent ikke-økologiske ingredienser”
Urtekram tager på det kraftigste afstand fra denne sammenblanding af Urtekram, vores produkter og 5 %’s reglen i EU’s økologiforordning (EØF Nr. 2090/91). Det er direkte vildledning af forbrugerne, da alle de otte ingredienser i Yogi Sweet Chai te er økologiske og således ikke omfattet af 5 %’s reglen. Sammenblandingen er i bedste fald uvidenhed fra TÆNKs side, men er uacceptabel set fra Urtekrams synspunkt. Der er ingen lighedstegn mellem Urtekram og 5 %’s reglen.
5 %’s reglen går kort sagt ud på, at der i EU forordningen om økologi findes ca. 20 specifikke, navngivne ikke-økologiske ingredienser – som f.eks. agern og peruviansk peber – der må tilsætte med op til 5 % i en økologisk vare, hvorefter den samlede blanding må kaldes økologisk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *