Bankkunder bør få uafhængig rådgivning

Oprettet 19/10/2011 – 12:06

Jagten på indtjening i danske pengeinstitutter lige nu betyder, at bankrådgiverne har en klar interesse i at sælge finansielle ydelser. Derfor bør bankkunder få en uafhængig tredjepart til at sikre, at de investerer pengene rigtigt, siger Ret&Råd Advokater.
Bankkunder har brug for interesseuafhængig rådgivning, når de foretager større investeringer i f.eks. aktier, pensionsordninger eller finansielle instrumenter som renteswaps. Bankerne lever af at sælge forskellige produkter og har i øjeblikket et stort behov for at hente penge hos kunderne. Det komplicerer den uvildige rådgivning af kunderne, siger Ret&Råd.
Åbenlys interesse i at sælge
”Kunderne må ikke glemme, at banker jo er kommercielle forretninger, der lever af at sælge finansielle produkter. Derfor har de en åbenlys interesse i at låne kapital, sælge aktier eller andre finansielle ydelser, når de rådgiver kunden. Det er en almindelig kendt problemstilling, som ikke desto mindre er sand. Det er væsentligt, at kunderne forholder sig til det, inden de investerer eller beslutter sig for at lytte til bankrådgivernes råd. Alt for mange kunder stoler ukritisk på deres bankrådgiver, og det kan blive dyrt,” siger Casper Hauberg Grønnegaard, direktør hos Ret&Råd, der rådgiver kunder i forbindelse med finansiering af boligkøb.
Indskydergarantifonden garanterer almindelige indlån på under 750.000 kr. Det betyder, at langt de fleste bankkunder ikke risikerer noget. Det gør derimod købere af bankaktier. De får ingen hjælp fra fonden, hvis banken krakker.
Banker i prekær rådgivningssituation
”Banker er på den ene side underlagt Forbrugerombudsmandens etiske regler for bankrådgivning, der fremhæver, at kundens interesser skal have højeste prioritet. Men på den anden side måles og vurderes bankrådgiveren også på sine salgsresultater. Kunden bør derfor tænke sig grundigt om, inden han eller hun foretager investeringer. Modtager man f.eks. et tilbud om et lån med renteswap, hvor de løbende udgifter synes minimale, lyder det jo som et fantastisk tilbud. Men ikke alle kunder har forstået, hvor farlige renteswaps også er. På det seneste har vi oplevet, at ejere af andelsboliger sidder i en knibe. De har takket ja til renteswap-løsninger, der senere har vist sig at være enormt dyre, når renten falder. Mange af de folk tror jeg ikke ville være endt i de situationer, hvis de havde modtaget en uvildig rådgivning,” siger Casper Hauberg Grønnegaard, der i øvrigt anbefaler kunder også at søge rådgivning hos uafhængige advokater eller finansrådgivere, hvis større finansielle beslutninger skal træffes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *