EU sætter ind mod farlige sprøjtemidler

Oprettet 13/01/2009 – 13:06

Sprøjtemidler der er kræftfremkaldende, kan give misdannelser eller skade forplantningsevnen, skal gradvist fjernes fra det europæiske marked. Det blev vedtaget i dag da Europa-Parlamentet i Strasbourg stemte om nye skærpede regler for brugen af pesticider.
– Med denne aftale viser EU vilje til at gå forrest i kampen for at beskytte befolkningen fra giftige stoffer. Det er en sejr både for miljøet, befolkningens sundhed og for den europæiske økonomi for aftalen vil helt sikkert føre til mere udvikling og forskning på området, siger medlem af Europa-Parlamentet, Margrete Auken (SF) der sidder i miljøudvalget for Den Grønne Gruppe. Aftalen ventes også at komme til at danne fortilfælde internationalt fordi den betyder at udenlandske producenter ikke kan komme ind på det europæiske marked hvis de ikke lever op til kravene.
Derudover rummer aftalen flere positive sider:
* Alle medlemslande skal lave nationale handlingsplaner for at få nedbragt brugen af sprøjtemidler.
* Mere fart på udskiftningen af de farligste sprøjtemidler med grønnere alternativer.
* Indsats mod sprøjtemidler der kan skade bier. Eksempelvis er de såkaldte “neonicotinoider” der bruges til insektbekæmpelse, mistænkt for at være en af årsagerne til de senere års dramatiske fald i antallet af bier.
* Bedre muligheder for medlemslandene til at afvise et sprøjtemiddel selvom et andet medlemsland i samme “zone” har godkendt det.
Det kontroversielle forslag om at inddele EU i tre zoner hvor medlemslande skal godkende et sprøjtemiddel hvis et andet medlemsland i zonen godkender det, er endt med en løsning hvor medlemslande får gode muligheder for at sige nej til sprøjtemidler.
– Vi havde helst set en løsning hvor man helt havde droppet ideen om zoner, men denne aftale er det næstbedste. På denne måde har medlemslandene stadig foden på bremsen, og de får stadig gevinsten ved at kunne trække på de andre medlemslandes data om de enkelte sprøjtemidler. På den måde sikrer vi at det danske grundvand ikke bringes i fare på grund af sprøjtemidler vi ikke har tillid til, siger Margrete Auken.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *