Fjernvarmebranchen i vækst til gavn for beskæftigelse og klima

Oprettet 31/10/2011 – 09:08

Fjernvarme bliver helt central for omstillingen til en 100 procent fossilfri el- og varmesektor i 2035. Fjernvarmebranchen har formået at bryde krisetendenserne. Branchen er i vækst. Det er sket på trods af, at der ikke er øremærket midler til forskning i fjernvarme. Forskningsmidler er afgørende for at nå endnu længere, peger Dansk Fjernvarme på. Der skal findes penge til forskning – nu.
62 procent af de danske husstande har fjernvarme. Det er 1,6 millioner. Mere end 3,2 millioner danskere luner sig dermed ved fjernvarmen, nu hvor fyringssæsonen har sat ind. Fjernvarmebranchen havde vækst i eksporten i 2010 og eksporterede seks milliarder kroner.
Fjernvarmen kan med kendt teknologi omstilles til at være helt fossilfri på en kort årrække. Tilmed er den danske fjernvarmebranche internationalt førende og skaber såvel vækst som arbejdspladser.
Det er sket på trods af, at der i dag ikke findes øremærkede forskningsmidler udover Dansk Fjernvarmes egen F&U Konto på cirka en million kroner. Fjernvarmebranchen omsætter for 17 milliarder kroner årligt.
”Det holder ikke. Der er afsat under en promille af omsætningen til forskning og udvikling. Det til trods er det gennem adskillige år lykkedes for branchen at være internationalt førende. Der skal øremærkes flere penge til forskning og udvikling, og det skal ske nu,” siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.
En løsning kan være en såkaldt energi-PSO, så der kan findes finansiering til en mere omfattende og målrettet forskning. Det kunne være i størrelsesordnen 200 millioner kroner om året i første omgang.
I dag lykkes det for enkelte fjernvarmeprojekter at opnå støtte fra puljer afsat til energiforskning. Men der findes altså ikke øremærkede midler til at forske indenfor fjernvarme.
Fjernvarme er et distributionssystem, som er kendetegnet ved en enorm fleksibilitet. Det skyldes, at det i bund og grund er varmt vand i rør, som kan transportere energi. Vel at mærke energi som ellers ville være gået til spilde. Tilmed rummer fjernvarme på en lagerkapacitet, som kan gemme eksempelvis vindmølle-energi fra det blæser, til der er et reelt behov for energi.
Faktisk har alene de decentrale kraftvarmeværker i fjernvarmen en lagerkapacitet svarende til 458.000 elbiler. Det er en kapacitet, som giver grobund for en række nye vindmølleparker.
Vindmølle-strøm kan dog ikke først gemmes som varme og dernæst igen føres tilbage i el-systemet. Men kraftvarmeværkerne har også motoranlæg, der kan startes, når vindmøllerne står stille.
”Forskning og udvikling er grundlaget for mere vækst. Det vil skabe flere arbejdspladser. Fjernvarmebranchen forventer selv at skabe yderligere et par tusinde arbejdspladser frem mod 2015, og det vel at mærke uden der tilføres forsknings- og udviklingsmidler. Men det kan gøres endnu bedre,” siger Kim Mortensen.
I 2010 var der 9200 ansatte i branchen. Dette forventes at stige til 11.000 i 2015.
Fjernvarme og kraftvarme har på det seneste fået såvel EU’s som Det Internationale Energiagentur IEA’s fulde opbakning. Ved at bruge kraftvarme kan lande med enorme energispild fra ineffektive kul-kraftværker halvere udledningen af CO2 hurtigt. Dette kræver et fjernvarmenet. I dag udledes spildvarmen fra disse kulkraftværker til fugle og fisk.
IEA har tidligere i år undersøgt, hvad det egentlig er, man har behov for at bruge energi til. På verdensplan går 47 procent af efterspørgslen på varme, 27 procent på transport og 17 procent på elektricitet.
Dansk Fjernvarme holder 27. og 28. oktober landsmøde i Aalborg med mere end 1850 deltagere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *