FOA: Rigtig idé at erstatte bureaukrati med varme hænder

Oprettet 10/08/2011 – 19:05

Det er en rigtig idé at erstatte bureaukrati med varme hænder, der leverer service og velfærd. SF’s nye udspil fra partiets sommergruppemøde går i den rigtige retning, og det er glædeligt, mener FOA.
“Vi har i årevis set den modsatte udvikling, hvor varme hænder er blevet erstattet med akademikere og bureaukrater. Antallet af akademikerne i danske kommuner og regioner er de seneste to år vokset med 1045 personer i følge det fælleskommunale løndatakontor. I samme periode er social og sundhedspersonalet reduceret med 4.891 personer. Så der er en solid grund til det, når flere og flere peger på velfærdsforringelser. Og der er i højeste grad grund til at vende bøtten,” siger forbundsformand Dennis Kristensen fra FOA.
I følge SFs plan skal der spares to milliarder kroner og 4.000 akademikere og administrativt personale ved at afskaffe unødvendigt bureaukrati, fx den lovpligtige konkurrenceudsættelse. Pengene skal gå til øget velfærd og service i form af 7.000 “velfærds-ansættelser” i kommunens hjemmepleje, daginstitutioner og folkeskoler.
SFs nye plan er allerede kritiseret for at være for optimistisk.
“Det skal jeg ikke gøre mig klog på, men udviklingen kan i hvert fald vendes, og det er der behov for. Da regeringen gennemførte de meget firkantede udbudsregler for frit valg i ældreplejen i 2002, kostede det op mod 500 millioner kroner bare at etablere ordningen. Alligevel klagede stribevis af kommuner over, at de ikke blev kompenseret fuldt ud. Derfor er der ingen tvivl om, at der er meget store beløb at hente ved at afskaffe de særdeles bureaukratiske regler for konkurrence-udsættelse, udlicitering og privatisering. Kommunerne har jo lov til at udlicitere og konkurrenceudsætte alt det de vil, selvom der ikke er stramme regler for det,” siger Dennis Kristensen.
FOAs undersøgte i 2009, om kommunerne generelt set sparede penge ved at udlicitere og konkurrenceudsætte. Undersøgelsen viste, at de kommuner, der havde den højeste konkurrenceudsættelse og dermed den største private andel, havde en lidt højere andel af udgifter til det sociale område.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *