Kan dit CPR-nummer læses i dit CV

Oprettet 09/10/2008 – 14:00

Det danske central person register er et statsligt landsdækkende folkeregister, som opbevarer oplysninger om alle danskeres personnummer, navn, adresse, fødselsregistrering, statsborgerskab, folkekirkeforhold, slægtskab, civilstand samt statusoplysninger for den enkelte personregistrering.
Personnummeret (CPR–nummer) er et entydigt 10 cifferet identifikationsnummer opbygget med fødsels–dato, –måned, –år, –årtusinde, løbenummer og køn.
Systemet blev indført d.2.4.1968 i Danmark og d.1.5.1972 i Grønland. Systemet bruges ikke på Færøerne. CPR–nummeret er entydigt og tildelt en og kun en person. Langt de fleste andre registre anvender CPR–nummeret som identifikations kode og dermed udgør systemet et af de mest strukturerede datasæt i verden. Oplysninger fra CPR registret kan kobles med bankoplysninger, landspatientregistret, cancerregister, sportsklub m.m.
Da befolkningen har vænnet sig til disse 10 tal, bruges mange f.eks. de sidste fire cifre som pin kode til betalingskort og dørkoder.
For netop 1 år siden udsendte sikkerhedsfirmaet CSIS Security Group en advarsel omhandlende ubetænksom brug af personligt CV (curriculum vitæ). På få minutter kunne eksperten finde CPR– numre på flere end 100 danskere ved en søgning på Google.
Vi har gentaget deres forsøg og finder at problemet stadig er meget omfattende.
Vi kunne læse mere end 50 CPR–numre direkte på en enkelt søgning ved brug af Yahoo og søgetiden var 0,64 sek. og vi fik ca. 13.300 hits ved søgestrengen: cpr + nr + cv + .dk.
Vi kunne finde personlige oplysninger såsom: uddannelse, bopæl, CPR–nummer, tidligere og nuværende arbejdsplads og i nogle tilfælde bankoplysninger på 20 ansatte ved et større dansk universitet på få timer. Disse oplysninger var ikke alle indekseret i Yahoo søgningen og dermed kan vi konkludere, at problemet med personfølsomme data, såsom CPR–nummer på identificerbar person i CV’er, er endnu større end det i forvejen ses på søgemaskinerne.
Vi anbefaler alle, som har lagt et CV med tilhørende udtalelser, eksamensbeviser o.l. på internettet, at sikre sig at de ikke har været ubetænksomme. Vi anbefaler også virksomheder, institutioner og organisationer med CV informationer på medarbejderhjemmesider, at komme dette problem til livs.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *